Jdeme na ryby: Seriál video návodů časopisu ABC

Jdeme na ryby: Seriál video návodů časopisu ABC
Sdílej
 
V novém seriálu ábíčka se dozvíte, jaké jsou techniky rybolovu, a jak porozumět životu pod hladinou našich řek a rybníků.

 

Voda odjakživa skrývala pro člověka spoustu tajemství. V mělké a čisté vodě viděl při dostatku opatrnosti spoustu ryb různých velikostí a barev. Jak vypadají velké ryby z neprůhledných hlubin? O tom si mohl nechat pouze zdát – dokud je neulovil.

Již od starověku lidé hledali způsoby jak ryby přelstít, ulovit a využít jako zdroj potravy. Celou tu dobu se kromě chytání do sítí zdokonalovala i technika lovu s pomocí háčku s nástrahou. Obrovského rozmachu se dočkala v okamžiku přerodu rybolovu ke sportovnímu rybaření.

Jak ulovit štiku na přívlač

Ryby ven z vody a zase zpátky

Pro sportovního rybáře ryba není pouze masem na rodinný stůl, ale především soupeřem a výzvou. Udice s háčkem poskytuje opravdový prožitek z lovu se všemi jeho aspekty – studování prostředí a chování ryb, čekání, vzrušení ze záběru a souboj. Lovec může navíc rybu pustit s minimálním poškozením zpět do vody a umožnit tak zážitek z lovu dalšímu rybáři.

Tím můžete být i vy, pakliže se zachováte podle platných zákonů a nařízení. Rybolov je totiž regulovaným sportem (musíte tedy dodržovat jeho pravidla), aby nedocházelo k absolutnímu výlovu ryb a poškozování životního prostředí. Především potřebujete takzvaný rybářský lístek. Jak se k němu dostat?

Jak se loví na plavanou v řece

Jak se stát rybářem

Pokud nerybaří někdo z rodiny nebo kamarád, navštivte dětskou rybářskou akci, třeba závody nebo tábor. Určitě narazíte na někoho, kdo vás nasměruje k nejbližší Místní organizaci Českého rybářského svazu. Právě v ní projdete školením v rybářském kroužku a získáte základní rybářské dovednosti. Po splnění závěrečného testu dostanete Osvědčení o získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku.

Společně s rodiči si na Obecním úřadu vyzvedněte rybářský lístek a v místní organizaci zvolte příslušnou povolenku. Pakliže plánujete chytat ryby v okolí svého bydliště, vyberte si krajskou. Pakliže chcete chytat všude, zvolte celosvazovou. S povolenkou v kapse jste plnohodnotnými rybáři. Nezbývá, než po rybářsku popřát „Petrův zdar“ s bohatými úlovky, ke kterým vám určitě pomůže i náš seriál.

Jak chytit candáta

K přírodě blíž

Nezapomínejte, že rybaření není jen prostým lovem. Budete trávit čas v přírodě, poznávat jí a získávat zajímavé informace o koloběhu života ve vodě a jejím okolí. Setkáte se s mnoha zástupci naší fauny a flory, kterých byste si jinak ani nevšimli. Pamatujte ale, že jakýkoliv krok, který učiníte nepůjde vzít zpátky jako při hraní na počítači. Cokoliv odhodíte zůstane ležet na místě. Žádnou zlomenou větev nepřilepíte zpět a žádného živočicha, kterého připravíte o život, už nikdy neoživíte.

Jak si nachystat mušku pankáče

Jak se loví kapr

 

Více o rybách najdete tady

Chytej ryby v online hře!

Jdeme na ryby! Chcete být rybářem?

Jdeme na ryby! Chcete být rybářem?

Malej a velkej: Žralok žere žraloka!

Malej a velkej: Žralok žere žraloka!

Autor

Roman Vlček

 

Články odjinud