Nejpodivnější žraloci světa: Obdivovaní, obávaní, ohrožení různozubci

Nejpodivnější žraloci světa: Obdivovaní, obávaní, ohrožení různozubci
Sdílej
 
Různozubci patří k nejpodivnějším žralokům světa. Od většiny ostatních žraloků se liší nejen podivným chrupem, který je přizpůsobený drcení skořápek měkkýšů a ostnokožců, ale i řadou dalších výjimek. Jsou obdivovaní, obávaní a ohrožení.

Žralok, který dýchá

Žraloci různozubci jsou také jediní žraloci, kteří mohou dýchat i v okamžiku, kdy přijímají potravu. Otevřenou tlamu totiž nepotřebují k dýchání jako ostatní žraloci. Ti totiž nejsou schopni aktivně pumpovat vodu do žaberních štěrbin – aby mohli dýchat, tj. aby jim okysličená voda proudila kolem žáber, musejí neustále alespoň pomalu plavat s pootevřenou tlamou. Různozubci jsou společenští tvorové, kde odpočívá jeden, určitě v jeho blízkosti najdete i několik dalších.

Vejcorodí různozubci

Zatímco mnoho druhů žraloků je živorodých (přesněji vejcoživorodých – mláďata se z vajíček líhnou těsně před jejich vykladením), různozubci jsou vejcorodí. Samice navíc neklade všechna oplozená vajíčka najednou, pravděpodobně z bezpečnostních důvodů ji rozděluje a klade vždy dvojici vajec neobvyklého spirálovitého tvaru.

V desetidenních až čtrnáctidenních intervalech obvykle vyprodukuje osm párů vajíček, která přenáší do nějakého bezpečného úkrytu. I tak se úspěšně vylíhne jen minimum z nich, většina jich padne za oběť predátorům. Jednu takovou samici hledající mezi kameny vhodný úkryt pro své dosud nevylíhnuté potomky můžete sledovat na našem videu.   

Obávaný, ale ohrožený

Různozubec portjacksonský, o kterém je náš článek, patří k nejmenším druhům žraloků. Největším žralokem v historii moří byl naopak dnes již vyhynulý megalodon (Carcharocles megalodon). Pokud vás zajímá, jakých rozměrů dosahují některé současné druhy žraloků, podívejte se na srovnání jejich velikostí s velikostí člověka – potápěče. Rozměry žraloků jsou tu uváděny ve stopách, kdy jedna stopa (1 ft) je přibližně 30 cm, velikost zubů v palcích, kdy jeden palec (1 in) je přibližně 2,5 cm. Podívejte se tady.

A abyste netápali, tady je seznam jejich českých jmen – tak jak jdou za sebou shora dolů:

Žralok obrovský

Kladivoun velký

Žralok bílý

Žralok matohlavý

Žralok tygří

Žralok šedý

Žralok dlouhoploutvý

Polorejnok křídlatý

Pilonos japonský

Světloun bělooký (synonymum Ostroun portugalský)

Různozubec Francisův

Světloun Perryho

Megalodon – vyhynulý druh

 

Více o tomto tématu v novém ABC 15

Více o žralocích najdete tady

Na rozhraní dvou světů

Na rozhraní dvou světů

Souboj mořských příšer: "Pražralok" versus "pravorvaň"

Souboj mořských příšer: "Pražralok" versus "pravorvaň"

Klíčová slova:
ryba, zvíře, žralok, různozubec
 

Články odjinud