Rolls-Royce a Mini budoucnosti: Vision Next 100

Rolls-Royce a Mini budoucnosti: Vision Next 100
Sdílej
 
Dvě slavné automobilky představují návrh aut pro 21. století. Výsledky stojí za to!

 

U automobilů značky Rolls-Royce se drží jistá zvyklost: Nikdo, kdo vůz vlastní, by ho neměl řídit sám. Majitel by měl mít svého šoféra a jen si vychutnávat pohodlí při jízdě. Dokonce ho může poslat na speciální školení přímo do domácí automobilky, kde ho naučí eleganci při ovládání vozu. Tato tradice ale nejspíš zmizí – Rolls-Royce budoucnosti má řídit počítač.

Rolls-Royce: Obývák na kolečkách

Automobilka nedávno představila svoji představu limuzíny budoucnosti. Nebude v ní volant, pedály a dokonce ani přední sedačka. Namísto palubní desky najdete obří interaktivní displej. Posadíte se na hedvábím potažený gauč a řeknete počítači, kam potřebujete jet. Na obrovském displeji pak můžete sledovat třeba film nebo si při nudné jízdě po dálnici zahrát na herní konzoli závody formulí. Auto se tak promění na obývák na kolečkách. Pomáhají tomu i rozměry limuzíny, která je 1,6 metrů vysoká a skoro 6 metrů dlouhá.

Vize budoucnosti BMW: Motorka, ze které nespadnete

Vize budoucnosti BMW: Motorka, ze které nespadnete

Výkonný i ekologický

Autoři návrhu tvrdí, že se nechtěli nechat svazovat minulostí. Jenže Rolls-Royce nepředstavuje jen symbol luxusu, ale také tradice. Když se proto starší generace fanoušků značky dozvěděla, že luxusní vůz budoucnosti bude bez volantu, začala se chytat za hlavu. Může je uklidnit aspoň tradičně silný výkon. Pod kapotou jsou dva elektromotory – jeden vpředu a jeden vzadu. Každý z nich má mít ohromujících 670 koní.

Jaguar pro rok 2042 přijíždí s přenosným volantem

Jaguar pro rok 2042 přijíždí s přenosným volantem

Co na to Mini?

Auta budoucnosti navrhovali inženýři při příležitosti oslav 100 let od založení koncernu BMW. Kromě anglického Rolls-Royce pod něj spadá též výrobce cool městských vozítek Mini. I tamní návrháři se rozhodli ukázat svojí představu auta nového tisíciletí. Bez překvapení jdou jinou cestou než Rolls-Royce. Jejich auto bude mít volant i pedály, nikdo vás však nebude do jízdy nutit. Bude te-li chtít, auto vše odřídí za vás.

Mini umí promítat na zem různé zprávy a signály •  BMW Group

Auto budoucnosti pro každého

Mini budoucnosti má sloužit jako jednoduché užitkové auto. V automobilce Mini si představují, že vozy nebudou mít své majitele jako dnes – naopak poslouží jako snadno dostupný dopravní prostředek pro každého. Představte si město, ve kterém budou zaparkovaná auta čekající na signál. budete potřebovat svézt, přivoláte pomocí aplikace nejbližší volný vůz. Mini na první pohled vypadá bez duše, ale má to svůj účel.

Vzhled podle fantazie

Mini by mělo umět měnit svůj vzhled jako chameleon. Namísto laku bude mít ohebné displeje. V aplikaci nastavíte, zda chcete auto červené, zelené nebo třeba zlaté. Dále si určíte, zda vám vyhovuje agresivnější nebo klidnější styl jízdy. Když do auta nasednete, spojí se s aplikací a celé se podle ní přizpůsobí. Když vystoupíte, samo odjede do garáže, kde proběhne čištění a dobití  baterií. Prostě jako ve videohře! Čím byste radši jezdili – Rollsem nebo Mini?

Jaký bude svět chytré městské dopravy? Zjistíte tady


Slavná soška na přídi •  BMW Group

Slavná múza na přídi

Symbolem značky Rolls-Royce je soška, která zdobí už od roku 1911 příď každé limuzíny. Vypadá jako okřídlená víla nebo anděl, ale ve skutečnosti je to žena, která má ruce propnuté za zády a za nimi jí vlají dlouhé šaty. A nechybí ani na konceptu limuzíny pro 21. století. Jen namísto nerezové oceli bude socha vyřezaná ze skla.

Kyberhmyzáci: Špioni, vojáci nebo zachránci?

Kyberhmyzáci: Špioni, vojáci nebo zachránci?

Útočící elektrický úhoř: Šokuje i krokodýla!

Útočící elektrický úhoř: Šokuje i krokodýla!

Klíčová slova:
auto, mini, Rolls-Royce, Vision Next 100
 

Články odjinud