Pistolníci z tiskárny: Příběh 3D zbraní

Pistolníci z tiskárny: Příběh 3D zbraní
Sdílej
 
Je to právě rok, co se objevila první zbraň vyrobená v 3D tiskárně. Dnes už je jasné, že jde o něco víc než jen o podivínský experiment.

 

 

První 3D pistole se jmenovala Liberator (osvoboditel) a mezi lidmi způsobila pořádný poprask. Nese jméno podle staré americké jednoranky používané za druhé světové války, ze které ostatně vychází i konstrukčně. Za jejím návrhem stojí americká organizace Defense Distributed, která se rozhodla každému umožnit, aby se ozbrojil dle libosti. Americké úřady tuto myšlenku příliš neocenily a hned nařídily plán stáhnout z netu. Jenže mezitím si ho stihlo stáhnout více než 100 tisíc lidí a nasdílet jej na pirátských serverech. Nenápadná myšlenka tak odstartovala novou generaci nelegálního zbrojení.

Nebezpečná hračka

Princip tištěných zbraní je až ďábelsky jednoduchý. Potřebujete jen domácí 3D tiskárnu a soubor s plánkem. Ten obsahuje v počítači vymodelované části požadované bouchačky. Na vás je jen stisknout tlačítko a hotové díly smontovat. Jako výrobní materiál potřebujete jen obyčejný plast prodávaný ke každé tiskárně. To mimo jiné znamená, že výroba zbraní stojí pár korun a neodhalí je žádný detektor kovů. A jejich vývoj pokračuje. Dva měsíce po Liberatoru se objevila první vytištěná puška Grizzly o ráži .22 Long Rifle, která se používá pro sportovní střelbu nebo odstřel krys. Nedlouho poté se začal šířit plánek na vícehlavňový revolver Reprringer a dokonce i první zkušební samopaly.


Tiskne - mine? - začne střílet! •  Profimedia

Kdo za tím stojí?

Zbraňový arzenál, který si můžete vytvořit na 3D tiskárně, se rychle rozrůstá. Proč ale jejich tvůrci tráví svůj čas tím, aby dali každému, kdo bude chtít, do rukou smrtící nástroj? Mluví o svobodě a věří, že moci se ozbrojit a bránit je právo každého. Technologii, která zatím vzniká jen v přísně střežených továrnách, proto chtějí dát do rukou lidem. Ve skutečnosti to ale není tak vznešený nápad, jak to může znít. Ve chvíli, kdy získat střelnou zbraň bude stát jen pár stovek a pár hodin práce u tiskárny, nezbude nakonec každému, než aby se taky ozbrojil. Protože co když všichni ostatní už mají ve skříni minimálně jednu pušku?

Pirátské plánky

Nebezpečí těchto zbraní si začíná uvědomovat i policie. Letos v květnu byl poprvé zatčen držitel vytištěné pistole, a to v Japonsku. Jmenuje se Jošimoto Imura a policie k němu vtrhla poté, co na internetu zveřejnil několik videí své jednoranky Zig Zag a plánek na její výrobu. Imura ale může být nakonec rád, že skončil v rukou zákona. Vzhledem k (ne)spolehlivosti vytištěných zbraní mohla jeho zbrojařská dráha klidně skončit ne basou, ale utrženou rukou. Prostředí internetu nicméně nahrává spíš pirátům. Jakmile se návrh začne šířit po síti, je prakticky nemožné ho zničit. Vždycky se najde někdo, kdo ho má na disku a nasdílí ho s ostatními. Příběh zbraní z tiskárny je zatím na počátku. Teprve si začínáme uvědomovat, co tahle technologie může znamenat. Ale začíná být jisté, že to bude velké technologické i společenské téma.

 

 

Takhle střílí zbraň vytištěná na 3D tiskárně

Takhle střílí zbraň vytištěná na 3D tiskárně

Trička z plotru: Jak si udělat vlastní potisk

Trička z plotru: Jak si udělat vlastní potisk

Rám kola z 3D tiskárny potěší každého hardcore bikera!

Rám kola z 3D tiskárny potěší každého hardcore bikera!

Klíčová slova:
vychytavka, 3d tiskarna, zbrane
 

Články odjinud