Filmohraní v Techmanii: Staňte se režisérem i hercem v hlavní roli

Filmohraní v Techmanii: Staňte se režisérem i hercem v hlavní roli
Sdílej
 
Co je to klíčování nebo jak se natáčí akční scény? Zajděte na novou interaktivní výstavu v Plzni a uvidíte!

 

 

Vědecké centrum Techmania v Plzni letos v lednu otevřelo novou expozici Filmohraní. Pochopíte v ní základy filmařského řemesla a vyzkoušíte si triky, které se v branži používají. My jsme pochopitelně neodolali a vydali se do Plzně, abychom si vše vyzkoušeli na vlastní kůži.

Začínáme s filmařinou

Základní a nejdůležitější část výstavy je tvorba vlastního minifilmu. Nejprve vás uvítá velkým panelem, na němž najdete storyboard. Tak se říká rozkreslenému plánu jednotlivých scén, jak půjdou ve filmu po sobě. Při natáčení ho má režisér vždy po ruce, aby měl přehled a na nic nezapomněl. V našem storyboardu jsme se dozvěděli, že budeme točit snímek z žánru sci-fi. Vydáme se na průzkum vesmírné stanice, která přestala odpovídat. Po přistání zjistíme, že stanici ovládli zlotřilí roboti. Převezmeme proto řízení, nastavíme kolizní dráhu s Měsícem a unikneme v záchranném modulu. O úspěšné misi se dozví celý svět v televizních zprávách. O. K., jdeme na to!

 

Ábíčkovské Filmohraní v Techmanii

Ábíčkovské Filmohraní v Techmanii

Základy animace

Náš film se skládá z deseti scén. Každou z nich si musíte sami natočit v kulisách rozmístěných v prostorách výstavy. Nejprve si ale vygenerujete kód, který vždy po natočení zadáte, a scéna se sama zařadí na správné místo do vaší složky. Hned na začátku se pustíte do tzv. stop motion animace. Na vesmírném pozadí posouváte papírové figurky a snímáte je foťákem. Když pak dáte snímky za sebe a pustíte jako film, dají se do pohybu. Znáte třeba Ukradené Vánoce, Wallace a Gromita nebo Koralínu? Ty byly vytvořeny právě stop motion technikou, která je zároveň nejstarším způsobem animace.

Digitální triky

Další technikou, kterou si vyzkoušíte, je klíčování. Používá se pro zasazení živých herců do prostředí vytvořeného počítačovou grafikou. Herci stojí před modrým nebo zeleným plátnem. Kamera barvu registruje jako průhlednou a nahradí ji digitální animací. Tímto způsobem se dnes točí většina akčních scén i celých filmů. Například nedávní Avengeři strávili většinu času nikoli v dramatických kulisách, ale před zelenou oponou – veškerá akce okolo nich vznikla na počítači. V Techmanii si pomocí klíčování zabojujete s robotem a můžete si vyzkoušet i chůzi v oblacích nebo po tekoucí lávě.

 

 

Galerie: Ábíčko si "filmohraje" v plzeňské Techmánii

 

Jako v Matrixu

Filmařských fíglů se tu naučíte docela dost. Nejvíc nás dostala možnost udělat si vlastní scénu s výskokem, při kterém zamrzne čas a vaši akční pózu obkrouží kamera – jak to znáte třeba z Matrixu nebo kung-fu akčňáků. Když máte všechny scény natočené, zadáte svůj e-mail a během chvilky vám přijde hotový film. Kromě tvůrčí části se můžete dozvědět i něco o nejslavnějších snímcích všech dob a o tom, co dělají členové filmového štábu.

Stojí za vidění

Návštěva Filmohraní nás bavila a přišla nám jako parádní úvod do filmové branže. Výstava je interaktivní, originální a zároveň vám ponechá dost prostoru, abyste každé technice přišli sami na kloub a něco se přiučili. Sice je pravda, že výstava je trochu zmateně rozstrkaná po prostoru, takže jsme ze začátku měli problém se zorientovat – ale jakmile se rozkoukáte, už jde všechno hladce. Její návštěvu můžeme s radostí doporučit všem filmovým nadšencům.

 

Techmania v Plzni je skvělý tip na výlet. Další tipy najdeš tady.

V každém letním ábíčku navíc dostaneš jednu vstupenku na podobně zajímavou "atrakci" zdarma.

 

 

Marx žije! V plzeňské Techmanii jsme nakopli parní stroj

Marx žije! V plzeňské Techmanii jsme nakopli parní stroj

Techmania: Vědecký park v Plzni

Techmania: Vědecký park v Plzni

Co jsme viděli v Techmanii?

Co jsme viděli v Techmanii?

 

Články odjinud