Voják budoucnosti: Už brzy v akci!

Voják budoucnosti: Už brzy v akci!
Sdílej
 
Jak bude vypadat voják za deset let? Na očích bude mít chytré brýle, na ruce chytré hodinky, v ruce chytrou pušku a na zádech pár kilo baterií.

 

 

Britská armáda už minimálně sto let udává trendy ve válečnictví – pokud jste četli článek o tancích z první světové v letošním ábíčku č. 22, víte, o čem mluvíme. Britové neustále pracují na nových vojenských technologiích, které by se měly promítnout do nepříliš vzdáleného způsobu vedení války.

Nedávno přísně střežená Laboratoř obranné vědy a technologie zveřejnila svoji představu, jak bude vypadat voják v roce 2025. Přezdívá jí Future Soldier Vision (vize vojáka budoucnosti) a vychází ze současných trendů v elektronice. Nepůsobí vůbec jako přehnané sci-fi, které se nikdy neuskuteční. Je skoro jisté, že takovéto výbavy se brzy dočkají všichni pěšáci!

 

Voják roku 2025? •  archiv

Vize vojáka budoucnosti

1 Uvnitř přilby jsou zabudovaná sluchátka.

Mají sloužit zejména k nerušené komunikaci mezi vojáky i uprostřed té největší vřavy. Skrz technologii inteligentního potlačování okolního zvuku chrání před poškozením sluchu třeba po výbuchu nebo při hlasité střelbě.

2 Trojice kamer na přilbě

zachycuje běžný obraz, termovizi a noční vizi. Záběry z nich bude moci sledovat buď ten, kdo přilbu nosí, nebo kdokoli z jeho týmu. Viděli jste Predátora? Přesně takovou masku s různými režimy pohledu budou mít i vojáci.

3 Na brýlích s průhledovým displejem

může voják sledovat mapu, pozici týmu a nepřítele nebo záběry z kamer průzkumných dronů. Zároveň si přepíná mezi jednotlivými typy pohledu podle situace (noc, kouř, prach…).

4 Neprůstřelná vesta

se skládá z několika na sobě položených dílů balistického plátování, což zvyšuje pohyblivost. Na podobném principu funguje krunýř článkovců, třeba stonožky. Na zádech vesty najdete zabudované baterie, které dobijí každý kus elektroniky ve výbavě.

5 Chytré hodinky

sledují zdravotní a momentální fyzický stav vojáka. Pokud bude jeden z kolegů ve stresu nebo začne utíkat, ostatní se to hned dozvědí. Nemluvě o situacích, kdy mu jde o život – medik skrz hodinky dostane informace o tom, koho a kde musí ošetřit.

6 Na tabletu

voják dostane taktické mapy, instrukce k armádní technice nebo dálkové ovládání pro zbraně či dron. Kamery umístěné na dronu pak posílají obraz přímo na displej. Odolné armádní tablety vydrží bez problému vysoké horko, hluboký mráz, bahno a vlhkost i tvrdé nárazy.

7 Útočnou pušku SA80

používá britská armáda už od roku 1985. Na zbrani toho moc nového nevymyslíte, ale na příslušenství ano. Verze roku 2025 proto bude mít digitální hledáček, takže všichni vojáci budou mít přehled o zaměřovačích svých spolubojovníků a budou si posílat data o poloze nepřítele.

Více o vojákovi budoucnosti:

Voják budoucnosti: Bojová móda roku 2025?

Voják budoucnosti: Bojová móda roku 2025?

Supermoderní vojáci: Co dovedou dnešní exoskelety?

Supermoderní vojáci: Co dovedou dnešní exoskelety?

Klíčová slova:
vojak, armada, budoucnost, zbrane, vyzbroj
 

Články odjinud