Bydlení z 3D tiskárny? Realita!

Bydlení z 3D tiskárny? Realita!
Sdílej
 
Každý jistě zná prostorový neboli 3D tisk. Začalo to malými modely, pokračovalo to trošku šíleným tiskem jídla a zbraní a nyní se již tisknou celé budovy.

 

Kdo někdy viděl nebo se vlastníma rukama přičinil o stavbu domu, ten jistě potvrdí, že to není jednoduchá práce. Je to fyzicky náročně, ale zároveň je třeba být precizní, aby se nakonec nestalo, že podlaha bude z kopce nebo, že okna budou nakřivo. A právě nejnáročnější část stavby se průkopníci 3D tisku rozhodli nahradit – tedy tisknout. Divíte se? Ale ne! Vždyť dneska už hravě vytisknete i auto!

Jak to probíhá

Pokud už máte připravené plány domu, není až takový problém jimi naplnit počítač, který celý tisk řídí. Poté je třeba dopravit samotnou tiskárnu – a ta je hodně veliká! - na místo stavby. Nejprve je nutné pevně jí usadit na podloží, protože jakýkoliv nežádoucí pohyb by přenesl nepřesnost na výsledné dílo. Samozřejmě je nutné tiskárnu umístit přesně na předem dané místo, abyste nevytiskli například ložnici domu na pozemek souseda.

3D tiskárny musí být pořádně velké, aby pokryly rozměry domů •  Wasp

Je to rychlovka!

Samotný tisk pak už probíhá skutečně velice rychle. Rodinný dům běžné velikosti je hotov zhruba do druhého dne. Ale pozor, jak jsme zmiňovali, vytisknout si můžete jen hrubou stavbu. To v podstatě znamená, že vytisknete všechny zdi a v některých případech i střechu. Vybavit stavbu podlahami, osadit okna a dveře, natahat kabely, rozvody vody a podobně však stále ještě vyžaduje práci lidské ruky.

Od myšlenky k realitě

Každá technologie je pouhou vizí, dokud se nevyzkouší v praxi. A vytištěné domy se již pomalu stávají realitou v Číně, kde stavební firma Winsun realizovala první ukázkové stavby. Stavaři začali s jednoduchým přístřeškem a postupem času si troufli i na bytový dům o pěti patrech. Jako "inkoust" používají rozdrcenou stavební suť s běžným betonem a přidanými skelnými vlákny. Ruská firma Apis Cor se naproti tomu spokojila s poměrně běžným betonem a za 24 hodin dokázala zrealizovat malý dům:

Je to budoucnost!

Ačkoliv zatím vychází stále o něco levněji přiložit ruku k dílu, tak se očekává, že s masovějším nasazením stavebních 3D tiskáren klesne cena natolik, že se skutečně vyplatí nechat si hrubou stavbu vytisknout. Zdá se však, že některé stavební práce v dohledné budoucnosti 3D tisk nahradit nedokáže. A zajímavost nakonec – jak jsme psali, tak se s touto technologií nepočítá jen pro planetu Zemi, ale i při dobývání vesmíru a stavbě základen na jiných planetách.

Přečtěte si také:

Tiskneme! Samozřejmě trojrozměrně

Tiskneme! Samozřejmě trojrozměrně

Vytištený motor: Najde využití v kosmonautice?

Vytištený motor: Najde využití v kosmonautice?

10 nejoriginálnějších využití 3D tiskárny

10 nejoriginálnějších využití 3D tiskárny

Light Rider: První motorka z 3D tiskárny

Light Rider: První motorka z 3D tiskárny

Klíčová slova:
architektura, stavba, 3d tiskarna
 

Články odjinud