Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad
Sdílej
 
Hrát závodní, bojové či RPG hry na klávesnici? Prosím, můžete. Ten pravý herní zážitek se však dostaví až s gamepadem.

 

Herní ovladače jsou výsadou především konzolistů, často se ale hodí i při hraní na počítači. Máte-li navíc počítač v obýváku, nic vám nebrání připojit jej k televizoru a pohodlně se s gamepadem usadit na gauč – tedy do polohy, kterou se konzolisti obvykle chlubí. Gamepady ale nabízejí nejen příjemnější ovládání, ale zaručí i lepší herní výkony, protože obsahují prvky, které klávesnice a myš nezastoupí.

Na fotbal i auta

Gamepadům vyloženě sedí závodní hry, kde lze hezky postupně dávkovat plyn nebo naopak citlivě používat brzdu. I samotné řízení bude pohodlnější a přesnější s analogovými joysticky než v případě zběsilého mačkání šipek na klávesnici. Vykroužit táhlou zatáčku Parabolica na italské Monze zkrátka na klávesnici dost dobře nelze.

Steam Controller je na trhu rok a půl. Moc fanoušků si ale zatím nezískal •  Profimedia.cz

A co sportovní hry, typicky fotbal nebo hokej? Tady zase odpadne omezení v podobě pohybu v osmi směrech podle stisknutých kláves a přibude snadné dávkování tvrdosti střely. Hokej přitom gamepadům svědčí víc než fotbal – jedním joystickem se ovládá pohyb hráče, druhým samotná hokejka. Jen je škoda, že poslední díl NHL pro PC je ten z roku 2008.

Gamepadu však dobře sednou i hry primárně vyvíjené pro herní konzole, z poslední doby třeba Mass Effect: Andromeda jako zástupce RPG.

Pozor na levné modely

Odrazuje vás vyšší cena dvou námi doporučovaných gamepadů? V Computeru jsme otestovali hned osm modelů s cenou od 300 Kč výše a máme jasno: Šetřit se nevyplácí. Snadno byste mohli koupit gamepad, který po připojení k počítači bude fungovat jen zčásti nebo vůbec. A to vinou zastaralého komunikačního protokolu.

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad •  EA

Gamepady totiž nemají jedno rozhraní, které by bylo s PC vždy kompatibilní: Mohou komunikovat buď prostřednictvím staršího protokolu DirectInput, nebo novějšího Xinput. Výrobci her ten starší postupně odstřihávají, avšak modelů, jež jej využívají, je na trhu stále spousta. Vyzkoušeli jsme je, abychom věděli, jak se chovají. Po připojení k PC Windows 10 nenajdou ovladače, a i když jsme je doinstalovali, tváří se analogové ovladače jako digitální se dvěma polohami. Hry takový ovladač ignorují zcela. TIP: Pokud starý gamepad už máte, můžete zkusit emulátor XOutput.

Microsoft nebo Sony?

Od roku 2001 využívá Microsoft nesymetrické rozložení s levým joystickem umístěným v horním levém rohu gamepadu. V případě playstationového rozložení jsou oba joysticky v jedné úrovni. Oba typy mají svá negativa i výhody – u gamepadu s xboxovým rozložením se vám nikdy nestane, že by jeden palec překážel druhému, což se u konkurence stává. Zde jde o subjektivní preference, které lze ověřit pouze vyzkoušením.

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad •  iStock

Jablečný problém

Některé gamepady komunikují i přes univerzální bluetooth, ale v parametrech najdete obvykle pouze kompatibilitu s Androidem. Modrý zub přitom běžně používají i iPhony nebo iPady. Problém tkví v certifikačním programu Applu. Pokud jej Apple neschválí, k iPhonům či iPadům se vůbec nepřipojí. Totéž platí i pro Apple TV, která s připojeným gamepadem poslouží jako skvělá herní konzole. Proto v nabídkách obchodů najdete u některých ovladačů dvě verze: jednu pro iOS a druhou pro zbytek, tedy Windows a Android. Při výběru gamepadu buďte proto obezřetní. Vybírejte nejen podle vzhledu a osobních preferencí, ale i podle podporovaných protokolů a kompatibility.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer.


Computer doporučuje

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad •  EA

Steelseries Stratus XL

1 750 Kč

Vyšší cenu ospravedlňuje velmi kvalitním zpracováním jak samotného ovladače, tak ovládacích prvků. Líbí se nám přesnost analogových ovladačů a propracovaná konfigurační aplikace. Díky připojení i přes bluetooth můžete gamepad využít i s tabletem nebo mobilem.

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad •  EA

Microsoft Xbox One Wireless Controller

1 700 Kč

Kvalitní ovladač nám skvěle padl do ruky, tvarování kloboučků joysticků a rozložení prvků je bezkonkurenční. Pozor ale, základní verze za zhruba tisícovku neobsahuje bezdrátový modul, k PC jej připojíte jen USB kabelem. Rovnou si proto připlaťte za verzi s adaptérem.

Velký test osmi herních gamepadů vyšel v Computeru 1/17. Objednat si jej můžete v elektronické verzi na media.alza.cz nebo v tištěné podobě na 800 248 248.


Virtuální závodníci: Velký test herních volantů

Virtuální závodníci: Velký test herních volantů

Star Wars 74-Z Speeder Bike: Dron z Temné strany Síly

Star Wars 74-Z Speeder Bike: Dron z Temné strany Síly

Boxxbike: Testovali jsme kolo. Nebo motorku?

Boxxbike: Testovali jsme kolo. Nebo motorku?

Skutečný štít Captaina Ameriky: Je opravdu neprůstřelný?

Skutečný štít Captaina Ameriky: Je opravdu neprůstřelný?

 

Články odjinud