Můj sen byl jezdit rallye

Můj sen byl jezdit rallye
Sdílej
 
Když uvidí závodní auto, bleskne mu v očích a vzrušením mu na čele naskočí malá žilka. .

Václav Pech mladší patří mezi absolutní špičku, je totiž největším českým machrem v rallye

Bylo odmalička tvým snem závodit?

V podstatě jo, protože závodil táta a bral mě s sebou. Ve škole jsem si maloval auta… Závodit jsem prostě chtěl, byl to můj sen.

Takže tě k tomu táta vedl?

Spolujezdce Vaškovi Pechovi dělá jeho kamarád od dětství Petr Uhel (vlevo). •  Archiv Václava Pecha

Právě že ne. Máme rodinnou firmu na antikorozní povrchové úpravy (pomocí speciální techniky se odstraňuje rez například z kovového mostu). A táta nechtěl, abych závodil, ale abych se staral o podnik. Jenže já jsem se nevzdal a začal jsem jezdit veteránem Škoda 1000 MB, který jsem si postavil sám. Bylo mi asi osmnáct let, pak si nás všiml jeden sponzor. A tak jsme se dostali do velké rallye.

Nemluvíš jen o sobě, ale říkáš “nás“. Takže hovoříš i o spolujezdci, který tě naviguje?

Přesně tak. Petr Uhel je můj spolujezdec a kamarád od dětství. V rallye ale neplatí to, že přijdete, sednete do auta a vyhrajete. To si musíte všechno takzvaně vyjezdit. Nám trvalo tři nebo čtyři roky, než se nám podařilo získat závodnické zkušenosti. A taky pochopit, že dojet do cíle je podstatnější, než být jen chvilku nejrychlejší.

Kluci hodně sní o tom, že budou špičkovým jezdcem jako ty. Jak si můžou splnit svůj sen?

Nejlepší je začít jezdit na motokárách, k tomu je samozřejmě potřeba podporu rodičů. Důležitou roli hrají sponzoři. Bez těch to nejde. Když je pak kluk starší, kolem osmnácti let, a nemá vůbec žádné finanční prostředky, tak je dobré se dostat do nějakého rallye týmu třeba jako mechanik. Díky tomu uvidí, co to všechno obnáší. Pak taky musí najít spolujezdce a začít jezdit amatérské závody.

Máš přezdívku Ášín. Proč se ti tak říká?

Za to může moje babička. Když jsem byl malý, tak mě hodně rozmazlovala a říkala mi Vášínku nebo Vášíne. Až jednou vynechala první písmeno »V«, a tak vzniklo to Ášín. Já jsem to pak všude opakoval, i ve škole, a dnes mi nikdo neřekne jinak.

A co vyzkoušet místo spolujezdce Petra?

To nejde. Já se na jeho místě bojím, a ani to neumím tak, jako on.

Co děláš ve volných chvílích?

Rád si, pokud jde o sport, zajdu na squash. A dřív jsem jezdil na horském kole. Jinak toho volna moc nemám. Jsem denně 16 hodin ve firmě, zbytek času věnuji rallye. To byl můj sen a já jsem si ho splnil.

Václav Pech •  Archiv Václava Pecha

Četl jsi ABC, když jsi byl malý?

Pamatuju si na různé vystřihovánky, které se slepovaly. To bylo žúžo. A jsem rád, že teď se ABC dá koupit v novinových stáncích. Když jsem byl dítě, ábíčko se nedalo sehnat jen tak. Škola dostala třeba jen deset výtisků, které putovaly do různých kroužků a tím to zhaslo.


Václav Pech mladší

• Narodil se 3. 12. 1976 v Plzni

• Jeho otec, Václav Pech starší, jezdil rallye celých 25 let. Dnes mu dělá manažera.

• Spolu s Petrem Uhlem vyhráli 7x Mistrovství ČR v rallye, 8x se stali absolutními mistry střední Evropy a 3x absolutními mistry Slovenska.

 

Víte, že…

• Ášínova nejvyšší rychlost při závodění je až 220 km/hod

• Cena jeho závodního auta je 30 milionů Kč

• Vystřídal asi 11 různých typů aut za svou dosavadní kariéru


 

Články odjinud