Dakar 2010 - Rallyové peklo v Jižní Americe

Dakar 2010 - Rallyové peklo v Jižní Americe
Sdílej
 
Zatímco budeme na Nový rok odpočívat po silvestrovských oslavách a vánočním přejídání, v Buenos Aires začne nejnáročnější rallye světa. Dakar 2010.

Být závodníkem na dakarské rallye je zvláštní druh sadomasochismu. Rodinné Vánoce si skoro neužije, protože zavčasu musí odcestovat do Brazílie, aby všechno stihl připravit a 1. ledna 2010 vyjet se svým vozem, motorkou či čtyřkolkou na startovací pódium.

Dakar bez Dakaru

I když má závod stále jméno Dakar, s tímhle africkým městem už nemá nic společného. Od roku 1979 sice tudy závod probíhal, ale kvůli množícím se teroristickým útokům na závodníky tu kolony terénních vozidel zajely naposledy v roce 2007. Další rok se soutěž nekonala, kvůli výhružkám ji pořadatelé zrušili den před startem.

Od letošního roku přesídlil závod na jihoamerický kontinent.

Po dobrých zkušenostech tak i Dakar 2010 proběhne v divoké krajině Brazílie a Chile. Čtrnáctietapový závod (na devátého ledna je naplánován celodenní odpočinek) je pojat jako triptych, ve kterém se každý z týmů dostane do většiny terénů.

Nejtěžší bude zřejmě pobyt na obrovské poušti Atacama. Ale jak uvidíte dál, těch extrémních momentů bude daleko víc.

Kapitola I: Najdi správné tempo

První tři etapy, jakýsi monolog Dakaru 2010, nabídnou pro každého něco. Favorité a schopní řidiči si budou moct na pevných cestách přecházejících do mírných dun z bílého písku připravit pozici do těžších terénů. A outsideři si tu zas budou moct najet cenné minuty či hodiny, které pak budou potřebovat v poušti.

Kapitola II: Duny pouště Atacama
Dlouhý pouštní úsek je pravidelně zlatým hřebem soutěže. Pět etap zakončených zaslouženým dnem odpočinku je už několik měsíců postrachem všech týmů. Nejsušší místo na Zemi vyžaduje nejen bezchybně připravené vozy, ale i zkušené řidiče. Duny a vlnky se totiž pohybují a v průběhu několika desítek minut dokáží vytvořit horu nebo naopak propast.

Kapitola III: Cesta kontrastů
Zatímco na poušti si podvozky „užívaly“ jemného písčitého podkladu, závěr Dakaru 2010 pro ně bude ostrý. Etapy povedou po kamenitých cestách v úpatí And podél chilského pobřeží, ale nejtěžší zkouška přijde opět s překonáním hor. Tentokrát směrem do vnitrozemí. Až závodníci sjedou do údolí, to nejtěžší z Dakaru mají za sebou.

Komu fandit
Tyto tři akty budou muset projet i české týmy, které se letošního Dakaru zúčastní. A fandit bude komu. Nejviditelnější je i díky svému jménu kamion Tatra Aleše Lopraise, syna šestinásobného vítěze soutěže. Velkými nadějemi jsou náklaďáky, osobák a čtyřkolka týmu Czech Dakar Team a stáj KM Racing. Čechů bude letos závodit skutečně hodně, tak na ně nezapomeňte a fanděte.

Dakar 2010
Start: Buenos Aires, 1. ledna 2010
Cíl: Buenos Aires, 17. ledna 2010
Trasa: Buenos Aires-Iquique-Santiago-Buenos Aires
Délka: 8600 Km

 

Články odjinud