Král vzduchu: Kdo byl hrdina nového komiksu ABC

Král vzduchu: Kdo byl hrdina nového komiksu ABC
Sdílej
 
Vojenský akrobatický pilot a nekorunovaný král vzduchu František Novák byl ve své době stejně populární, jako je dnes například hokejista Jaromír Jágr.

 

Dragon Dream: Vojenská vzducholoď přilétá

Dragon Dream: Vojenská vzducholoď přilétá

 

 

Srovnání hokejisty s leteckým akrobatem se může zdát přitažené za vlasy, ale plně odpovídá atmosféře doby 30. let 20. století. A zatímco hokej je mírová soudobá záležitost, letecká akrobacie jako účinný nástroj stíhačů zapadá do tehdejšího napětí před vypuknutím druhé světové války.

Vítězné tažení

První mezinárodní úspěch na Františka Nováka čekal v roce 1934 v Paříži, kde na soutěži leteckých akrobatů vybojoval čtvrté místo. Následoval velký úspěch na leteckém dnu v portugalském Lisabonu, kam dokonce přiletěl po vlastní ose. Další úspěch přišel na berlínské olympiádě v roce 1936, jejíž součástí byla poprvé a zatím naposled letecká akrobacie, kde byl František Novák třetí. Pak už následovalo jedno vítězství za druhým. Například Curych 1937, kde Novák už jako poručík zvítězil ve dvou kategoriích (s obsahem válců motoru do deseti a dvaceti litrů).

 

Nový komiks v ábíčku •  ABC

Válka a smrt

Poslední vítězství před německou okupací zaznamenal v Paříži roku 1938. Zde František Novák předvedl nejlepší výkon, ale jedním z rozhodčích byl penalizován pro údajné překročení časového limitu a vítězství připadlo druhému v pořadí Němci von Hagenburgovi.

Pak už František Novák vyměnil kokpit svého akrobatu za kokpit stíhačky.
Bránit republiku však stejně jako další českoslovenští piloti v důsledku mnichovské dohody nemohl. Po obsazení republiky Němci odešel do zahraničí a ihned se zapojil do leteckého odboje. Bohužel i tam mu byl odepřen boj. Po těžké operaci v roce 1940 zemřel ve francouzské nemocnici.
Komiksem s názvem Král vzduchu chceme připomenout tuto velkou osobnost československého letectví.

 

 

Vlaštovka nebo letadlo?

Vlaštovka nebo letadlo?

Galerie: Král vzduchu přilétá

Galerie: Král vzduchu přilétá

První upoutávka: Po Autech přilétají Letadla!

První upoutávka: Po Autech přilétají Letadla!

 

Články odjinud