Svět pod lupou: Street View a ti druzí

Svět pod lupou: Street View a ti druzí
Sdílej
 
Napadlo vás někdy, že se budete moci na internetové mapě vydat třeba do hlubin oceánu? Dnes už je to možné! A zdá se, že zanedlouho si budeme moci projít online opravdu celý svět.

 

Google šmíruje na dně mořském

Google šmíruje na dně mořském

 

 

Je to teprve šest let, co se inženýři z Googlu rozhodli připevnit na auto panoramatickou kameru a objet pár amerických měst, aby si mohli návštěvníci stránky Maps mohli prohlédnout ulice i na vlastní oči. Dnes už si můžete na internetu projít záběry z padesáti zemí světa. Ale vypadá to, že na ulicích měst to neskončí. Dobrodruzi se vydávají na ta nejodlehlejší místa vybaveni nejmodernější technikou a připravují zde procházky pro všechny virtuální tuláky.

S robotem do hlubin

Jedním z míst, kam se můžete vypravit, je Velký bariérový útes na pobřeží Austrálie.  Biologové z expedice Catlin Seaview si pořídili patřičné vybavení, oblékli skafandry a vydali se na jeho průzkum. Během tří měsíců nafotili a zdokumentovali desítky tisíc panoramatických snímků ve vysokém rozlišení. K dispozici měli obrovskou podmořskou kameru SVII, která má samostatný pohon. Ovládá se speciálním tabletem, který operuje pod vodou a dokonce zde chytá i internet. Hlubinné fotky pak pořídili pomocí robota, vybaveného soupravou zrcadlovek a pokročilým světelným systémem. Projít pod hladinou oceánu se můžete na jejich stránkách www.catlinseaviewsurvey.com. Přesvědčte se, že na dně moře je pěkně rušno – asi jako ve městě na hlavní třídě!


A s batohem na hory

Samotný Google se ale také činí. Aby mohl zachytit místa, kam se jeho kamerová auta nemají šanci dostat, vybavil několik horolezeckých skupin zařízením zvaným Trekker. Jde o batoh, který má na vrcholu fotoaparát s patnácti čočkami, rozmístěnými tak, aby pokryly celé svoje okolí. Stačí si ho připnout na záda a Trekker začne pořizovat v pravidelném intervalu fotky.  Vypadá nesmírně cool, ale není to ale žádný drobeček. Na výšku má zhruba metr a půl a váží celých osmnáct kilogramů. To už je váha, pod kterou se prohne i zkušený dobrodruh. Horolezecké party se s ním však vypořádaly a díky nim se teď můžete na Street View rozhlédnout z vrcholků nejslavnějších světových velehor – Everestu, Kilimandžára nebo třeba jihoamerické Aconcaguy.

Na poušť a do města duchů

Street View od Googlu vyvolal ve světě takovou senzaci, že brzy vznikly stovky podobných projektů. Například čínská firma Tencent zmapovala veškerá čínská velkoměsta a kromě nich i taková místa, jako je poušť Gobi nebo tibetské hlavní město Lhasa. Ještě dále zašla ruská společnost Yandex. Umožňuje virtuální prohlídku ukrajinského města duchů Pripjať, které stojí v těsné blízkosti černobylské jaderné elektrárny a po její tragické explozi bylo celé evakuováno. Jak se zdá, během příštích pár let už nezbude na zemi místo, které by už nezkoukla všetečná digitální kamera.



Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Jak se řídí auto bez řidiče?

Jak se řídí auto bez řidiče?


Brýle od Googlu spojí realný svět s tím, co je online

Brýle od Googlu spojí realný svět s tím, co je online

Klíčová slova:
google, mapa, streetview
 

Články odjinud