Co se děje pod hladinou?

Co se děje pod hladinou?
Sdílej
 
Díky chytře umístěných kamerám můžeme konečně nahlédnout do života tří skvělých savčích potápěčů.

 

 

Jen trénovaní potápěči mohou na krátký okamžik (ve srovnání s dobou, kterou vydrží pod vodou jiní savci) nahlédnout do života zvířat pod hladinou. Ale co nemůžeme spatřit na vlastní oči, zprostředkují nám podmořské kamery. Nahlédněte s námi do života tří skvělých savčích potápěčů.

Vorvaň

Nejlepším potápěčem vůbec je bezesporu vorvaň. Nejenže vydrží pod vodou na jediný nádech nejdéle, ale také se dovede ponořit do největší hloubky – za svou kořistí, velkými krakaticemi, se potápí až 2 km hluboko. A jak ji ve věčné tmě najde? Podívejte se na naše video, kde uvidíte, jak přesně funguje vorvaní sonar.

 

Rypouši sloní

Rypouši sloní jsou nejen skvělými potápěči, ale jsou také vášnivými milovníky – každý mohutný samec si žárlivě střeží svůj harém mnohem menších samic a běda, když se přiblíží potenciální sok v lásce. To se pak ti zdánlivě neohrabaní obři postaví proti sobě a zasazují si vzájemně rány svými dlouhými zuby. Na krku a šíji, kam většina kousnutí směřuje, mají naštěstí velmi silnou kůži, takže i zdánlivě hluboké krvavé rány jsou pro rypouše jen povrchové škrábance.

Běluha severní

Běluha severní je často nazývána mořskou pannou. Je to ovšem panna velmi otužilá, protože žije v mořích okolo severního polárního kruhu, často v blízkosti ledových polí a ker. S tím souvisí i její zbarvení, které ji mezi bílými krami maskuje. Je to velmi společenský tvor, který se sdružuje do velkých skupin. Když se podíváte na elegantní pohyby běluh pod vodou, pochopíte i její přezdívku mořská panna.

Andělé a jednorožci: Křížení arktických kytovců

Andělé a jednorožci: Křížení arktických kytovců

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Snídaně obrů

Snídaně obrů

 

Články odjinud