Projeďte se po Marsu: Simulace Take on Mars

Projeďte se po Marsu: Simulace Take on Mars
Sdílej
 
Sedněte si za volant dálkově ovládaného marťanského vozidla! Dobrá, víme, že rovery volant nemají. Ale řídit je v reálném čase přesto můžete.





Možná vás to překvapí, ale dálkové ovládání vozidel není novinkou posledních padesáti let. Uvažovali o něm Nikolaj Tesla či Thomas Alva Edison na konci devatenáctého století a na kilometr a půl ovládané tanky měla ruská armáda již ve třicátých letech minulého století. Čím rychlejší byl rozvoj bezdrátově technologie, tím víc se zvětšovala vzdálenost mezi ovladačem a strojem a dnes? Dnes klidně můžeme na dálku rozkazovat vozidlům (roverům) na povrchu Marsu.

Dlouhé prsty NASA

Tak cool povolání má jen hrstka zaměstnanců NASA. Většina z nás, normálních smrtelníků, nikdy nedostane šanci pohybovat s něčím jiným, než je autíčko nebo helikoptéra, a to jen na vzdálenost pár desítek metrů. Teď ale máte díky české hře Take on Mars příležitost zažít to samé, co inženýři v NASA.

Tedy téměř to samé. Pánové z NASA své rovery na dálku skriptují (píší jim program) pro určité akce, namísto toho, aby s nimi jezdili jako s dálkově ovládaným autem za pět stovek. To zabraňuje přerušení akce při ztrátě signálu nebo technické chybě. Vy oproti tomu budete řídit rover v reálném čase.

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Vědec s řidičákem

Take on Mars není hra, ve které byste laserovou bouchačkou zabíjeli zástupy mimozemšťanů nebo se museli provrtat skrz planetu. Vývojář Martin Melichárek z Bohemia Interactive namísto toho vymyslel simulaci, která vychází ze skutečných dat o Marsu a nechává vás vědecky pracovat.

Může to být třeba odebrání geologických vzorků anebo adrenalinové hledání cesty na kopec, na který ještě svítí slunce a vy tak stihnete dobít baterii svého roveru. Můžete také mapovat terén nebo zachraňovat chudáka invalidního rovera, kterému se odlomilo kolo a nyní se potřebuje doplazit na svou domácí přistávací plošinu. Ať tak nebo tak, půjde o problémy, se kterými se NASA reálně potýká.

 

Na video ze hry se můžete podívat tady:

 

Jezdíme po Marsu

Jezdíme po Marsu

 

Malé velké problémy

Celou hru podpírají dosavadní poznatky o marťanském terénu a detailní jízdní model vozidel, který počítá i s odlišnými gravitačními podmínkami. Abyste si to dokázali představit: Marťanská gravitace je o 62 procent nižší a tím pádem musíte řídit velmi, ale opravdu velmi opatrně, abyste nečekaně nenarazili.

Vaše vědecké dobrodružství se odehrává v místech, jaká skutečné rovery skutečně navštívili.

Třeba kráter Victoria – do toho před sedmi lety zajel Opportunity a důkladně ho nafotil, takže ho ve hře vidíme do nejmenších detailů. V Take on Mars zažijete i rekonstrukce napínavých chvilek, kdy se vašemu roveru podobně jako sondě Spirit porouchá jedno z koleček.

Podnikání ve vesmíru

Co z toho všeho budete mít? Peníze! Vědecký výzkum, přiznejme si to, potřebuje peníze ja

ko ryba vodu. S každou úspěšně splněnou misí proto zacinká do vaší, bohužel jen virtuální pokladničky, několik tisíc dolarů pro vynalézání nových typů vozidel a jejich vybavení. Čím lepší vozidlo budete mít, tím zajímavější možnosti výzkumu se budou nabízet. Nakonec, až vynaleznete všechno, co se dá, vám Martin Melichárek slibuje odhalení tajemství Rudé planety.

Take on Mars necílí na vědecké pracovníky, ale na amatérské zájemce o nové informace o našem planetárním sousedovi a samozřejmě i na hráče games. Proto jsou některé parametry vozidel upravené – budou se pohybovat přibližně 3x rychleji, než je skutečná rychlost nejnovějších modelů (30 metrů za hodinu), a nebude ani trvat čtrnáct minut, než se signál přenese mezi Marsem a Zemí.

Navrhněte vlastní misi

Pakliže by vám byly kampaně a samostatné úkoly málo, můžete se pustit do vyrábění vlastních misí, pro které můžete vymyslet i vlastní vozidla. Martin Melichárek zkrátka myslí na všechny dobrodruhy, kteří se chtějí utkat s nástrahami marťanské krajiny – třeba velkým kamenem, který je nutné objet. A to, vážení meziplanetární dobyvatelé, nemusí být vůbec jednoduché.

 

 

Prachový čertík na Marsu

Prachový čertík na Marsu

Nejlepší hry na tablet

Nejlepší hry na tablet

Jak Curiosity zkoumá rudou planetu

Jak Curiosity zkoumá rudou planetu

Klíčová slova:
hry, mars, Hry pro PC na Heureka.cz
 

Články odjinud