Oživte je! Vědci klonují mamuta, dodo a vakovlka jako v Jurském parku

Oživte je! Vědci klonují mamuta, dodo a vakovlka jako v Jurském parku
Sdílej
 
Genetičtí inženýři připravují návrat vyhynulých zvířat z různých částí světa. Chystají se naklonovat mamuta, ptáka dodo i vakovlka. Je to skoro jako v Jurském parku! Oživte je! Prý to může být už za tři roky...

Před nějakými deseti tisíci lety bylo běžné vídat v oblasti Sibiře mamuta srstnatého. Jak dobře víme, s postupující klimatickou změnou a v důsledku lovu postupně mamuti vyhynuli. Dnes z nich známe především kostry a kly, ale také těla nalezenánalézaná v sibiřském a severoamerickém permafrostu.

Právě díky nim má mamut šanci vrátit se mezi živá zvířata roku 2027. Alespoň to slibují genetici z americké společnosti Colossal Biosciences.

Oživ mamuta jako v Jurském parku

Poměrně četné nálezy zamrzlých mamutů, ať už dospělých, nebo mláďat, dodaly vědcům dostatek tkání a pomohly jim v rekonstrukci mamutí DNA. Průlom přišel před 9 lety, kdy přečetli mamutí genom (kompletní genetickou informaci) a tím si otevřeli dveře ke klonování celého zvířete.

V teorii funguje podobně jako oživení dinosaurů ve filmu Jurský park – nalezená DNA je propojena s genetickými informacemi živého tvora a zrodí se nový jedinec vyhynulého druhu. Ve filmu je samozřejmě vše značně zjednodušené, ve skutečnosti je celý proces mnohem složitější.

Necháme to slonovi

Oživování mamuta by nebylo možné bez slona indického. Ten se totiž z mamutů vyvinul a je tedy jejich nejbližším žijícím příbuzným. Řečí čísel to znamená, že mezi DNA slona a mamuta je „pouze“ milion a půl rozdílů.

Mamut by mohl být staronovým „zahradníkem“ oblastí pokrytých permafrostem •  Colossal Biosciences, George Church

S pomocí genetické editační metody nazvané CRISPR-Cas9 ale umí vědci propojit DNA mamuta a slona a implantovat ho do buňky, ze které následně vypěstují embryo. Protože budoucí zvíře bude větší než slon indický, tak se bude embryo vyvíjet v náhradní matce z druhu slon africký.

Zpátky na Sibiři

Na projektu oživení mamuta srstnatého pracuje profesor genetiky George Church již 9 let a nyní tvrdí, že do vytyčeného cíle mu chybí přibližně tři roky. „Až budou zvířata živá, tak je vypustíme do divočiny, kam patří,“ řekl Church ábíčku. „Budeme se řídit požadavky místních obyvatel a vlád, ale také celkovým veřejným míněním. Chceme, aby zvířata žila šťastně a v bezpečí.“

Původně měl být mamut srstnatý vypuštěn na Sibiři. V důsledku ruské invaze na Ukrajinu a politické situace se ale lokalita změnila z východní části Sibiře na Aljašku. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud