6 důvodů, proč jsou majitelé psů zdravější!

6 důvodů, proč jsou majitelé psů zdravější!
Sdílej
 
Každého z nás dojímají příběhy o mimořádné síle vztahu mezi psy a jejich pány.  Především historky o tom, jak psi zlepšili nebo zachránili život svým majitelům, zní doslova neuvěřitelně - a tak si možná ani neuvědomujeme, že něco podobného prožíváme díky svému psu den co den.

 

 

Výzkumy posledních let potvrdily, že psi významným způsobem zkvalitňují život lidem a pozitivně působí na jejich fyzické i psychické zdraví:

1. Přítomnost psa je balzámem na srdce. Vědecké studie prokázaly, že majitelé psů mají výrazně nižší riziko onemocnění některou z chorob kardiovaskulárního systému. Také mají lepší hodnoty krevního tlaku, cholesterolu a triglyceridů v krvi než lidé bez domácího mazlíčka. Výzkumy dále potvrdily, že u lidí po infarktu pes významně snižuje riziko recidivy. Takoví lidé se navíc dožívají vyššího věku než lidé, kteří psa nevlastní. Poslední zkoumání odhaluje, že příčinou výše zmíněných skutečností není jen jiný, aktivnější životní styl spojený s přítomností psa, ale také bezpodmínečná láska, kterou pes svému pánovi věnuje.

2. Psi jsou nejlepší motivací k aktivnímu životnímu stylu. Také se Vám nechce po dlouhém a vyčerpávajícím dnu v práci na procházku nebo cvičit? Takovou nechuť ihned překonáte se čtyřnohým kamarádem, který Vás zvedne z gauče a vytáhne ven. Procházka, běh, jízda na kole, frisbee – ať zvolíte jakoukoli aktivitu, Váš pes Vám bude skvělým parťákem. Takže pokud toužíte změnit svůj život, ale nemáte na to dostatek vůle, pejsek Vám s tím jistě pomůže.

3. Psi zkvalitňují společenský život. Pes – to je ideální prostředník pro seznamování a navazování nových známostí. Se psem budete mnohem častěji venku, a tak rychle poznáte sousedství i lidi v něm. Každý, kdo zažil typickou scénu s očuchávajícími se psy, dobře ví, že tu nejde ani tak o sbližování psů jako jejich pánů. Takže pokud se cítíte osamoceni, pořiďte si zvířecího společníka, který snadno seznámí i ty nejstydlivější jedince.

 

Podejte mu pac •  Shutterstock

 

Seznámit se můžete také na specializovaných portálech, jako je například SvětPejsků.cz, který sdružuje majitele psů. Na www.svetpejsku.cz mohou uživatelé svým psům založit profily s fotografiemi i videi a sdílet tak své zážitky a zkušenosti s ostatními uživateli. Na SvětPejsků.cz se díky společnému zájmu seznámíte raz dva!

4. Psi posilují imunitní systém. Domácí zvířata mohou být zdrojem různých alergenů. Na tento fakt se však nedá nahlížet pouze negativně – podle odborníků děti, které žily od útlého věku s domácím mazlíčkem, jsou celkově odolnější, mají lepší obranyschopnost organismu a paradoxně mají nižší riziko vzniku nejrůznějších alergií či astmatu. Časné vystavení alergenům totiž zlepšuje činnost jejich imunitního systému.

5. Psi zlepšují náladu. Canisterapie neboli terapie za pomoci psů je čím dál využívanější metodou v hospicích, v domovech s pečovatelskou službou i v ústavech pro tělesně a duševně postižené. Psi prokazatelně snižují stres, depresi i úzkosti a naopak dodávají energii a zlepšují náladu. Lidé, kteří mají zvířata, mají výrazně vyšší hladinu některých chemických látek v mozku, a to konkrétně serotoninu, který je přezdíván hormonem štěstí, a dopaminu, který způsobuje vznik příjemných pocitů. Výsledky jsou tak prokazatelné, že některé americké státy dokonce zakázaly nařízení „zvířata nejsou povolena“ platící pro hotely, nemocnice, podnájmy apod.

6. Má to smysl. Když se upřímně zamyslíte nad tím, kolik věcí, které ve svém životě děláte, má skutečně smysl, budete překvapeni, jak málo jich je. Péče o zvíře patří mezi významné hodnoty, které z nás činí lepší, šťastnější a hodnotnější lidi. Také bestseller Čeho před smrtí nejvíce litujeme odhaluje velkou lítost lidí nad tím, že v životě nepečovali o žádné zvíře.

Pomoci zvířatům můžete také prostřednictvím různých organizací, jako je například Nadace na ochranu zvířat. Nadace na ochranu zvířat je nevládní, neziskovou organizací, která již od roku 1994 hájí práva a zájmy zvířat především na území České republiky. Této organizaci můžete finančně pomoci prostřednictvím jejího partnera, slevového portálu www.slevy.hyperinzerce.cz. Na www.slevy.hyperinzerce.cz můžete zakoupit poukaz v hodnotě 50, 100, 200 nebo 500 Kč, nebo přidat 20 či 50 Kč k platbě nákupu produktu nebo služby na těchto stránkách. 100% částky je věnováno na pomoc zvířatům v nouzi.

Takže až nad rozbitým květináčem, nebo poťapanou podlahou budete lamentovat, kolik toho musíte pro svého psa dělat, zastavte se a připomeňte si, kolik toho Váš pes dělá pro Vás!

 

 

Psi makají ve vlastním psí fitku!

Psi makají ve vlastním psí fitku!

Není nutné štěkat! Lidé a psi vnímají emoce stejně

Není nutné štěkat! Lidé a psi vnímají emoce stejně

Haf! Ňaf! Raf! Psi, kteří se nenudí, nezlobí

Haf! Ňaf! Raf! Psi, kteří se nenudí, nezlobí

 

Klíčová slova:
pes
 

Články odjinud