Podivní psi od protinožců

Podivní psi od protinožců
Sdílej
 
Jižní Amerika je domovem snad nejpodivnějších divokých psovitých šelem vůbec.

 

Pes není ochočený vlk: Jak vznikl nejlepší přítel lidí

Pes není ochočený vlk: Jak vznikl nejlepší přítel lidí

 

Dokonce i zoologové stále tápou, kam tato zvířata zařadit. Vypadají trochu jako liška, trochu jako pes. Čeští zoologové se nakonec shodli na zařazení mezi psy, zatímco v angličtině či španělštině jsou to lišky.

Ale ať už je jmenujeme jakkoliv, jsou to mimořádně plachá a mnohdy i velmi vzácná zvířata – pořídit jejich snímky v přirozeném prostředí vyžaduje spoustu trpělivosti. Na videu psa maikonga (jemuž Angličané mnohem výstižněji říkají krabožravá liška) je jasně patrné, že bylo pořízeno z jedoucího auta.

 

 

 

 

 

A ještě jednou pes maikong (Cerdocyon thous), tentokrát přímo na silnici. 

 

 

 

 

 

Štíhlý dlouhonohý pes šedý (Pseudalopex vetulus) patří k vzácným druhům brazilské savany. Je to jeden z nejmenších druhů zdejších psů, ačkoliv se to na záběrech nezdá, je jen o málo větší než kočka: ti největší váží nanejvýš 4 kg. 

 

 

 

 

 

Nejznámějším jihoamerickým psem je bezpochyby pes hřivnatý (Chrysocyon brachyurus). Vidět ho můžete i v některých našich zoologických zahradách (Praha, Lešná, Děčín, Plzeň, Ústí nad Labem, Hodonín, Liberec a nejnověji i Brno), které ho často uvádějí pod starším českým jménem vlk hřivnatý. Půvab dlouhonohých šelem se ale nejlépe projeví v jejich přirozeném prostředí – jihoamerické pampě.

 

 

 

 

 

 

Psí sporty: Společně k vítězství

Psí sporty: Společně k vítězství

Dobrovolný psí hasič v akci

Dobrovolný psí hasič v akci

Olé, pes jede na kole!

Olé, pes jede na kole!

Klíčová slova:
zvire, pes
 

Články odjinud