Československé legie: Webová pocta legionářům

Československé legie: Webová pocta legionářům
Sdílej
 
Českoslovenští legionáři se zasloužili o vznik samostatného Československa a potažmo i České republiky jako málokdo jiný. Nyní byl na jejich počest spuštěn zajímavý internetový portál. 

 

 

Přesně před sto lety 28. července 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku Srbsku, čím rozpoutalo do té doby největší a nejkrvavější konflikt v dějinách lidstva – první světovou válku. Rakousko-uherský císař František Josef I. tímto aktem nevědomky podepsal ortel nad svým mnohonárodním státem. Když o čtyři roky a čtyři měsíce později válka skončila, Rakousko-Uhersko už neexistovalo. Rozpadlo se na spoustu národně definovaných suverénních států. Velký podíl na tom mají právě Českoslovenští legionáři.

Rok výročí

Příběh našich vojenských jednotek v zahraničních armádách můžete aktuálně číst v ábíčkovském seriálu Stopa legionáře. Kolem legionářů se ale tento rok děje víc událostí, než je jenom náš komiks. Pořádají se výstavy a různé pamětní akce. Ovšem skoro každá organizace s legionáři spojená si hraje takříkajíc jenom na svém písečku. Těžko budete hledat centrálu, která vás o všech těchto aktivitách informuje na jednom místě. Přesně takovou ambici si předsevzal webový portál www.cs-legie.cz. Jeho hlavním cílem je podpora vniku celovečerního filmu o československých legionářích, který se chystá natočit režisér Petr Nikolajev.

Rozcestník

Podporou filmu to ale nekončí. Na webovkách najdete přehlednou časovou osu událostí velké války, i těch, které vedly ke vzniku samostatného Československa. Z mého pohledu nejužitečnější je však sekce s aktuálními událostmi a akcemi, ať už je pořádá kterákoliv organizace. Ta z webovky dělá důležitý rozcestník pro všechny, které téma československých legií zajímá.

 

 

Československé legie na dobových fotografiích •  archiv

Kletba nad legiemi   

Příběh našich legionářů je tak akční a neuvěřitelný, že snese srovnání snad jen se superhrdiny z amerických komiksů. Na rozdíl od Avengerů, X-Menů nebo Ligy spravedlivých se však ten jejich příběh skutečně stal. Vzhledem k tomu, že v Rusku bojovali legionáři proti bolševikům, upadli u nás po roce 1948 v nemilost a jejich hrdinství a zásluhy byly záměrně zatajovány a zkreslovány. Je s podivem, že i po pádu komunizmu vzniklo jen pár ojedinělých projektů, které se snažily na neobyčejný příběh československých legionářů upozornit. Není proto divu, že se o tomto tématu u nás obecně moc neví. Letošní stoleté výročí založení našich legií z zahraničních armádách snad tento rozpačitý odstup české společnosti prolomí.

 

 

Chrámové graffiti je staré půl milénia

Chrámové graffiti je staré půl milénia

Dioráma legionářského vlaku

Dioráma legionářského vlaku

Děti faraonů: Taky mezi mrtvými

Děti faraonů: Taky mezi mrtvými

Klíčová slova:
historie
 

Články odjinud