Slenderman: Virtuální běs

Slenderman: Virtuální běs
Sdílej
 
Ameriku a pomalu už si celý svět děsí nový bubák. Říká se mu Slenderman. Poslední dobou se kolem něj začínají dít opravdu děsivě věci.

Fakt: Květen 2014, stát Wisconsin v USA

Na party s přespáním se sejde několik dvanáctiletých děvčat. Dvěma z nich se hlavou honí ďábelský plán. V poslední chvíli své rozhodnutí mění a odkládají ho na druhý den. Vylákají vybranou spolužačku do lesního parku za městem, vytasí nůž a devatenáctkrát ji bodnou. Útočnice později na policii vypovídají, že se pokusily spolužačku zabít, aby se zavděčily Slendermanovi.

Fakt: Červen 2009, stát Florida v USA

Webový portál SomethingAwful.com zveřejňuje dvě historické fotografie nazvané „Slenderman“. Pocházejí z Floridy a zobrazují skupinku vyděšených teenagerů a dětí zhruba z poloviny 80. let 20. století. V pozadí scény stojí hororově vypadající postava vyzáblého muže v černém obleku. Pod fotografiemi je popiska: „Těchto čtrnáct mladých lidí a fotograf snímku záhadně zmizeli.“

Novodobý bubák? Slender: The Arrival

Novodobý bubák? Slender: The Arrival

Pomatené mýtem

Všem těmto faktům opravdu můžete věřit. Všechny popsané události se staly. Čemu nevěřte, je samotný Slenderman! Na přelomu letošního května a června otřásly Amerikou dva nepochopitelné útoky malých děvčat vedené ve jménu Slendermana. Útočnice z Wisconsinu skončily ve vazbě pro dospělé a hrozí jim až 60 let za mřížemi! Útočící dívka z Ohia skončila o trochu lépe – v psychiatrické léčebně. Nutno říct, že obě napadené útok přežily. 

Vynálezce bubáka

Když si vygooglujete slovo Slenderman, vyjede vám přes čtyři miliony odkazů – fotky, videa, diskuze, očitá svědectví a články. Jako by tu Slenderman s námi byl odjakživa. Chyba lávky! Zrodil se teprve před pěti lety. Tehdy webový portál SomethingAwful.com vyzval čtenáře, aby do diskuze napsali příspěvek o moderním mýtu, o kterém slyšeli. Výzvu si přečetl tehdy 28letý Eric Knudsen z Floridy. Vzal dvě staré fotky a ve Photoshopu do nich domaloval děsivou postavu a nazval ji Slender Man (v překladu vyzáblý muž). Pod pseudonymem Victor Surge poslal fotky do redakce a ta je uveřejnila jako věrohodný materiál.

 

Ameriku straší Slenderman •  archiv

 

Následovala bouřlivá diskuze, kdo že ten děsivý Slenderman je. Portál každý den uveřejňoval nová svědectví, fotografie a videa s vyzáblým mužem v obleku. Všechna „zaručeně pravá“. Jedni si v tom libovali a vytvářeli falešné důkazy, druzí se začali bát. Čeho? Slendermana přece. Vždyť tam někde venku číhá! A tolik lidí už ho vidělo! A tolik dětí už se ztratilo! Cože? Je tady snad někdo na hlavu? Vždyť jsme si přece řekli, že žádný Slenderman neexistuje! Že si ho vycucal z prstu Eric Knudsen!

Falešná historie

Celé se to autorovi monstra i portálu, který fámu vypustil do světa, pěkně vymklo z rukou. Teenagerská Amerika se začala třást strachy před novým bubákem. Slenderman je jedním z nejlepších příkladů úspěšného memu (o nich čtěte na straně ??) a virálního šíření informací (šíří se sám jako vir). O tomto bubákovi vzniklo už několik počítačových her a v roce 2016 půjde do kin i celovečerní film. Jeho fanoušci vytvářejí podvodné důkazy o tom, že existoval i v dávné minulosti (ve středověku i v dávnověku) a jenom se na něj pozapomnělo. Co na tom, že je jenom virtuální a celé je to blbost?

Huggy Wuggy: Obluda s motorovou pilou místo zubů!

Huggy Wuggy: Obluda s motorovou pilou místo zubů!

 

Neznámá legenda: Skutečný Drákula za mřížemi

Neznámá legenda: Skutečný Drákula za mřížemi

Nemrtvé prázdniny III: Opravdoví vlkodlaci

Nemrtvé prázdniny III: Opravdoví vlkodlaci

Klíčová slova:
bubak, strach, nemrtve
 

Články odjinud