Se skauty do Japonska: Z Čech na druhý konec světa

Se skauty do Japonska: Z Čech na druhý konec světa
Sdílej
 
Čeští skauti byli letos na 23. světovém skautském setkání Jamboree. Jaké bylo?

 

 

Každé čtyři roky se skauti z celého světa scházejí na akci jamboree (čti „džemborý“). Během letošního léta proběhla již po třiadvacáté a navíc v zemi, která je pro našince exotická – na japonském ostrově Honšú. Na dlouhou cestu do země vycházejícího slunce se vypravilo 300 českých skautů a skautek.

Největší skautský tábor

Zdá se vám to hodně? Tři stovky lidí se na jamboree lehce ztratí! Tábořiště mělo rozlohu 17 Václavských náměstí a vešlo se na něj 33 000 skautů z 61 zemí. Každá země má vyhrazenou plochu pro stany, ve kterých účastníci spí. Naše výprava postavila tradiční podsadové stany, které vymysleli čeští skauti již v roce 1913. S neobvyklou konstrukcí stále slavíme úspěch a vzbuzujeme zvědavost u výprav z ostatních zemí.

 

Jak to vypadalo? Mrkněte na video:

 

Jamboree 2015: Se skauty do Japonska

Jamboree 2015: Se skauty do Japonska

Přátelská výstava

Účelem jamboree je poznávání lidí jiných národností, jazyků a kultur. V české expozici byly informace o historii země i českého skautingu. Skauti prezentovali i české osobnosti, úspěchy české vědy, vynálezy, sportovní borce a naši kulturu. Lidé třeba až z Afriky se tak i díky nám mohli seznámit s Večerníčkem, Krtečkem či s tím, co se u nás běžně jí. Skauti i skautky našli kamarády z různých světadílů a nyní zpět v Česku sdílí všechny své zážitky a poznatky s druhy ze svých oddílů.

Setkání s princem

Na jamboree se přijeli podívat i politici. Za Českou republiku dorazili místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček a Petr Gazdík, oba aktivní skauti. Vedle řady důležitých hostů se na jamboree přijel podívat i japonský korunní princ Naruhito. Za českou výpravu se s ním setkala Valentýna Himmelová z Prahy. Dozvěděla se, že dnes 55letý princ kdysi spával pod stanem a skauting bere jako jedno z hnutí, která dokáží propojovat mladé lidi z celého světa, nezávisle na tom, v jaké zemi žijí.

 

Největší skautský tábor byl letos v Japonsku •  Junák - Český skaut

Vzpomínka na výbuchy

Japonsko je proslaveno řadou událostí a patří k nim i ty nemilé. Konkrétně jde o svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki, o kterém jsme v ábíčku psali nedávno. K 70. výročí válečné katastrofy se skauti zúčastnili vzpomínkových akcí Hiroshima Peace Memorial a Nagasaki Peace Forum. V průběhu programu navštívili obřad zasvěcení papírových origami jeřábů u Dětského památníku míru.

Mír v Hirošimě

S Hirošimou souvisela i další aktivita na jamboree. Každý skautský účastník měl za úkol vyrobit pár těchto jeřábů. Podle staré japonské legendy totiž ten, kdo poskládá 1000 papírových jeřábů nebo závěsných skládanek senbazuru, je oprávněn mít zvláštní přání. Toto přání bude určitě vyslyšeno, pokud je jeho smyslem mír, štěstí a naděje. Skauti se inspirovali příběhem Sadako Sasaki, japonské dívky, která ve dvou letech přežila bombardování svého města.

Jamboree se neslo v duchu mírového poselství a mezinárodního přátelství. Skauti podpořili základní myšlenky skautingu – přátelství bez rozdílu pohlaví, národnosti, jazyka nebo náboženského vyznání. Symbolem byl japonský znak „和“ a motto „Duch jednoty“. Znak „和“ (WA) v japonštině symbolizuje právě jednotu, harmonii, spolupráci, přátelství a mír.

 

 

Den ve stavu beztíže: Jak se žije na vesmírné stanici

Den ve stavu beztíže: Jak se žije na vesmírné stanici

Reportáž z porodnice minifigurek: „My jsme všichni Lego.“

Reportáž z porodnice minifigurek: „My jsme všichni Lego.“

HiLASE: Návštěva laserového pracoviště

HiLASE: Návštěva laserového pracoviště

Autor

Karel Frnka

Klíčová slova:
japonsko, vyprava, skaut, junak, jamboree 2015
 

Články odjinud