AtiShow: Jdu si za svým snem

AtiShow: Jdu si za svým snem
Sdílej
 
Jeden z nejúspěšnějších českých youtuberů patřil mezi čtenáře ábíčka a ve své práci ani ve vztazích rozhodně nedělá kompromisy. Martin z kanálu AtiShow jde za svým snem.

Martin ale spíš Ati

Ahoj Ati. Kdyby tě někdo neznal, můžeš se našim čtenářům trochu představit?

Jmenuju se Martin Malý, ale můžete mě znát spíš pod přezdívkou Ati. Na YouTube už spoustu let tvořím projekt AtiShow. Jedná se o internetová videa, skrz která sdílím svůj život, předávám nějaké myšlenky, nebo se snažím své diváky pobavit a zároveň jim ukázat, jak úžasný může život být.

To je určitě zábavná a užitečná aktivita. Jak jsi se k ní dostal? 

K natáčení jsem měl vztah od malička. Anebo spíš jsem měl kladný vztah k mediím obecně. Celý mediální svět mě neskutečně fascinoval. A nejvíce jsem se našel v audiovizuální tvorbě, které se už více jak 10 let věnuji. Samotnému publikování svých děl na YouTube se pak věnuji od roku 2010.

Říkáš, že jsi měl vztah k médiím. Šlo i o časopisy? Co třeba ábíčko?

Ano, zhruba před deseti lety jsem si jeden čas kupoval každé číslo.

Tak to mě těší! Pojďme se teď vrátit k počátkům tvojí tvorby. Co na to tehdy říkalo tvoje okolí?

Rodina věděla, že mám tento koníček. Nebyl jsem člověk, co by se tím nějak tajil. Když jsem pak v osmnácti letech začal sdílet svá videa s internetem, rodiče mi akorát dali kázání, abych respektoval jejich a svoje soukromí. Což mi přijde jako samozřejmost. Co bylo pak nepříjemnější, byly reakce většiny spolužáků na střední, kteří se mi za moje videa často posmívali. A upřímně, když se podívám na kvalitu tehdejších videí, vůbec se jim nedivím. A ani bych se nedivil, kdyby se mi posmívali dodnes.

 

Sranda musí být

Srandu z ostatních si ale ve videích děláš často i ty. Většině tvých fanoušků to očividně nevadí. Stalo se ti někdy, že bys někoho reálně urazil?

Dělám to rád, protože mám rád rejpavý a trošku drsnější humor. Ovšem mé „oběti“ to vždy berou s nadsázkou, protože vědí, že je to pouze sranda. V životě se mi podařilo urazit snad jen jediného člověka. A to ještě člověka, u kterého jsem si myslel, že on jako velký komik to vezme naprosto v pohodě, ale opak byl pravdou. Šlo o FattyPillowa. Sám do několika hodin natočil naprosto rozčílené video, kterým proti mně poštval strašně moc jeho diváků, kteří mi nadávali, uráželi mě a vyhrožovali smrtí mně, nebo mojí rodině. Ale většinou jen opakovali jeho slova, takže bylo vidět, že to jsou lidi bez vlastního názoru. A i kdyby nebyli, tak za těch několik let jsem si na tu nenávist, co je na internetu, zvykl a nedokáže mě úplně rozhodit. Takže jsem to snášel naprosto v pohodě.

To mohlo být dost nepříjemné. Setkáváš se jinak s nějakými dalšími hatery, nebo vnímáš jen skalní fanoušky?

Drtivá většina lidí, kteří se mnou komunikují přes internet, nebo mě osloví na ulici, jsou lidé, co se k mojí tvorbě staví pozitivně. Slovo fanoušek nemám úplně rád, protože si myslím, že pokud někdo má rád mojí tvorbu, tak to z něj automaticky nedělá fanouška.

Jasně, to chápu. Teď jsi asi chvíli žádného fanouška nepotkal, že? Ono v Černobylu, odkud jsi se před pár dny vrátil, jich asi moc není. Jak jsi se k této výpravě vlastně dostal?

Vzniklo to celé tak, že NejFake si chtěl splnit sen a podívat se do Černobylu. Oslovil s tím společnost Fakeer, se kterou rád spolupracuji, a ti začali dlouhé měsíce celou expedici plánovat. Zapojili se do toho další YouTubeři a další spřátelená společnost Real Geek. Společnými silami jsme vytvořili něco neskutečně velkého. No, a jak to celé dopadlo, uvidíte například na mém YouTube kanále.

 

Youtuberské léto! Videoblogeři vylézají z nor, loví Pokémony a putují po Černobylu

Youtuberské léto! Videoblogeři vylézají z nor, loví Pokémony a putují po Černobylu

To se rád podívám a určitě i doporučím našim čtenářům. :) Původně jsem myslel, že třeba něco nahraješ na svůj vlogový kanál, který  ale nějakou  chvíli už nepoužíváš. Proč tomu tak je?

Můj "vlogový kanál" býval kdysi můj hlavní kanál, ale před lety jsem byl nucen přesedlat na nový. Ten používám do současnosti. Mně osobně přijde zbytečné mít dva kanály na téměř totožný obsah. Já jsem vlogger. Mít kanál na kvalitní a méně kvalitní vlogy mi přijde zbytečnost. A hlavně já už nechci tvořit ty „méně kvalitní“ videa. Hodně si zakládám na tom, že chci, aby moje videa byla co nejlépe natočená, co nejlépe sestřihaná a vždy měla nějaký smysl. Nějakými „vedlejšími“ videi pochybné kvality se už dávno nechci prezentovat.

Zakulisí AtiShow

Dobře, teď bych se ještě zeptal na něco málo ze soukromí… A co je zajímavějšího, než vztahy? :) Máš tedy nějakou přítelkyni?

Na tohle asi úplně nechci odpovídat, jelikož po zkušenostech po vztahu, o kterém moje publikum vědělo, jsem se rozhodl, že tuhle informaci s diváky sdílet nechci. Protože vztahy nemusí dopadnout dobře (a u mojí osoby je to více než pravděpodobné, protože vím, jaký jsem), a když pak následný rozchod řeší tisíce lidí, není to nic příjemného. Takže možná nikoho nemám, možná někoho mám a možná už jsem i ženatý.

A co holky obecně? Zaznamenal jsi nějaký zvýšený zájem poté, co jsi se stal slavným?

Nepřipadám si nijak slavný, jsem furt jen člověk, co natáčí nějaká videa na internet. Ovšem zaznamenal jsem určité radikální projevy. A musím říct, že mě to celkem dost odpuzuje a není mi to příjemný, pokud se dotyčná chová jako zamilovaná fanynka. Neříkám, že fanynky nemají šanci, ale musí se chovat naprosto normálně a nezakládat zájem o mě na tom, co dělám, protože takový si pak asi musí něco dokazovat. Přijde mi to pak děsně povrchní.

S fanynkami to tedy úplně nejnadějnější není, ale co takové youtuberky? Je zde nějaká, která se ti fakt libí?

Těch je! Stejně jako i „neyoutuberek“. Zkrátka po tomhle světě chodí děsně moc krásných holek. Sice pro mě krása je důležitá, ale není to všechno. A zrovna já jsem dost vybíravá osoba.

 

YouTubeMag: Zakažte množírny youtuberů!

YouTubeMag: Zakažte množírny youtuberů!

YouTuber na plný úvazek

Ty tvé nekonkrétní odpovědi ve mně probouzejí hroznou zvědavost, ale chápu. Je dobře, když si youtubeři nechávají alespoň něco málo jen pro sebe. Můžeš ale našim divákům prozradit nějaké informace o tvé práci youtubera a příjmech? Jsi schopen se díky videím uživit?

Ano. Ačkoliv to nikdy nebyl úplně můj záměr a důvod, proč to všechno dělám, stal se ze mě YouTuber na plný úvazek a jsem za to děsně rád! Protože jsem schopný se živit tím, co pro mě byl od mala můj obrovský koníček. Ale zastávám se názoru, že pokud bych od začátku spoléhal na to, že se tím jednou budu živit, tak toho nikdy nedosáhnu.

A nevadí některým obchodním partnerům určitá ztřeštěnost tvých videí?

Tak s obchodními partnery je to vždy o spolupráci. Já netvořím videa tak, abych se zalíbil obchodním partnerům. Já tvořím tak, abych něco předával lidem, a dělám to formou, která mě baví. Pokud by nějakým partnerům tato forma vadila, tak nemám zájem spolupracovat, protože se nechci nechat řídit někým, kdo by razantně ovlivňoval mojí tvorbu. Ale funguje to i na opak, pokud by mi obchodní partner nebo jeho produkt či služby byly nesympatické, tak bych do takové spolupráce nešel.


Tak to je skvělý přístup. Škoda, že ho nemají všichni. Přišla ti někdy nějaká nabídka, která tě vyloženě rozesmála?

Nejvíce mě vždy „pobavilo“, když mě obchodní partner začal poučovat o tom, jak mám vytvořit video ve spolupráci s ním, aby se zalíbilo mým divákům. Sakra, vždyť já jsem ten, koho moji diváci sledují a ti chtějí obsah, který bude tvořen v mém stylu. Jakmile můj obsah začne obchodní partner nějak přetvářet, tak nejen, že divákům se nemusí moc líbit, ale efektivita takového videa neskutečně klesá a zároveň to danému YouTuberovi děsně pokazí reputaci u svých diváků. Což jsou věci, které pak ani jedna ze tří stran nechce.

Díky moc za čas a super odpovědi. Na závěr se jen zbývá zeptat, zda tě mohou čtenáři v nejbližší době někde potkat osobně. Máš teď v plánu účast na nějakých akcích?

Akcí se v poslední době už příliš neúčastním. Respektive účastním se jen těch, které za to stojí. Hrozně mi vadí, že kvalita řady akcí klesla a nejzajímavější na nich jsou pak akorát autogramiády a pod takovými akcemi nechci být podepsán a účast odmítám.

Více o YouTuberech najdete tady

 

Misha: Rozhovor s neslavnějším mladým českým youtuberem

Misha: Rozhovor s neslavnějším mladým českým youtuberem

ViralBrothers: Rozhovor s youtubery, které to baví

ViralBrothers: Rozhovor s youtubery, které to baví

 

Články odjinud