Hry: Cirkus Konrado

Hry: Cirkus Konrado
Sdílej
 
Zajímá vás, co bylo před vystřihovánkami z ABC?  Zveme vás do doby našich pradědečků a prababiček. Vrátíme se o více než 70 let zpět prostřednictvím starých vystřihovánek.

 

Na úvod jsme vybrali model Cirkus Konrado od vydavatelství FGSS. Celý název vydavatelství je neznámý. Zřejmě jde o začáteční písmena jména vydavatele a místa, ze kterého pochází. Jedná se o německého vydavatele působícího ve východních Čechách na území Sudet ve 30. a 40. letech 20. století.

Kódové značení archů (písmenná řada doplněna čísly) vypovídá o množství vydaných vystřihovacích archů. Zatím jsou z tohoto vydavatelství známé jen archy s modely architektury. Některé modely mají svou reálnou předlohu – např. Staroměstská mostecká věž nebo hodinová věž v Grazzu.

Ostatní jsou vymyšlené. Mnohdy byly archy doplněny názvem modelu v německém a českém jazyce, případně anglickém a francouzském. Cena takovéto malé vystřihovánky byla 20-30 haléřů. Kilo brambor tehdy stálo 50 haléřů.

Vzniklo ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a www.papirovaarcheologie.cz

 

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

Původní vystřihovánka neobsahuje žádný text ani návodnou kresbu. Jen malý obrázek. Pravidla pro stavbu papírových modelů platila stejná jako dnes. Je nutné si důkladně prostudovat kresbu vystřihovánky a nikam nespěchat. Stačí narýhovat hrany, vystříhat jednotlivé díly, naohýbat je a pečlivě postupně slepit.Z barevných papírů si můžete vyrobit podložku, na kterou vše přilepíte.

Vystřihovánka ke stažení: Cirkus Konrado

Vystřihovánka ke stažení: Cirkus Konrado

Boxeři

Boxeři

Vystřihovánky v ABC č. 8

Vystřihovánky v ABC č. 8

Autor

Jan Kropáček