Pilot a modelář: Václav Šorel

Pilot a modelář: Václav Šorel
Sdílej
 
Náš spolupracovník a ábíčkovská legenda Vašek Šorel v těchto dnech slaví své 80. narozeniny.

 

Václav Šorel do ABC přispíval v mnoha směrech, ale než se sám v roce 1989 stal redaktorem, pracoval v letňanské Avii. Obří sálový počítač v tomto podniku stojí za vznikem jeho slavného komiksu Vzpoura mozků. Vašek je odborník v oblasti letectví, guru českého plastikového modelářství, autor technických článků, návodů a vystřihovánek, ale také významný autor sci-fi povídek a komiksů.

Komiksový autor

Šorelovy povídky a knihy jsou nejčastěji z leteckého prostředí nebo sci-fi. A stejně jsou na tom jeho komiksy. Kdysi je s ním jako výtvarník vytvářel jeho spolupracovník z Avie František Kobík (1933–2006) a po něm Jiří "Oscar" Petráček (*1941).

Václav Šorel: Drobný chlapík, velká legenda

Václav Šorel: Drobný chlapík, velká legenda

Komiksy byly tak populární, že před časem dokonce vyšla Zlatá kniha komiksů Václava Šorela. Pamětníci ABC si jistě vzpomenou na sci-fi Tvrz, Galaxie či pozdější Zkázu planety Země. Z leteckých komiksů zase jmenujme třeba Operaci Jericho nebo Vrabce. Později už jako kniha vznikl komiks k poctě generála Fajtla, kterou Václav dělal s Michalem Kociánem.

Václav Šorel (druhý zleva) na srazu ábíčkářů, Zdeněk Ležák je druhý zprava •  Eduard.cz

Autor vystřihovánek

Spolu s Františkem Kobíkem vstoupil Václav Šorel také do světa papírových modelů. Pracovali pod zkratkou ŠOK a vyráběli modely kosmických lodí, bojové techniky, nákladních automobilů i moderní architektury. Pro holky připravili vybavení obývacího pokoje, kuchyně a koupelny. Jejich příjemný krabičkový styl sloužil modelářům jako základ pro budoucí náročnější stavby a dodnes si zachoval svůj půvab.


Jubileum

Václav Šorel se 8. září dožil významného jubilea. Stále se aktivně zajímá o modelářský svět, stále píše knihy a stále spolupracuje s ábíčkem. Na stránkách www.papirovaarcheologie.cz najdete jeho detailní profil. V ABC, se kterým Václav svázal velkou část svého života, mu k jeho jubileu popřejme vše nejlepší.

 

Papíroví archeologové: Ábíčko je láska na celý život

Papíroví archeologové: Ábíčko je láska na celý život

Vzpomínka na Fandu Kobíka: Legendární výtvarník ABC

Vzpomínka na Fandu Kobíka: Legendární výtvarník ABC

Youtuber a Sherlock Holmes: Český LEGO příběh s Lábusem

Youtuber a Sherlock Holmes: Český LEGO příběh s Lábusem