WAP - mobilní internet

Sdílej
 
V souvislosti s mobilními telefony se stále častěji hovoří o technologii WAP. Protože je těžké si pod touto zkratkou představit něco konkrétního a protože předpokládáme, že se WAP v blízké budoucnosti stane běžně využívanou službou, rozhodli jsme se vás s ní seznámit.

WAP neboli Wireless Application Protocol je způsob prohlížení internetových stránek s možností práce s elektronickou poštou pomocí mobilního telefonu. Mobilní telefon při tomto druhu komunikace už není jen telefonem, ale je digitálním zařízením, které je schopné spouštět programy a komunikovat s dalšími zařízeními, ať už s počítači či jinými mobilními telefony, pomocí sítě GSM. V praxi to vypadá následovně: na telefonu zmáčknete tlačítko s přiřazeným URL (adresou stránek). WAP telefon pošle tento požadavek na WAP bránu používající WAP protokol. WAP brána je místem v telefonní nebo počítačové síti, přes něž proudí požadavky do internetu a zpět na mobilní telefon. Tato brána dokáže přeložit požadavek WAP telefonu do takové podoby, jakou dokáže zpracovat internetový server. Tento server odpovídá zpět a posílá soubor s WML obsahem, což je obsah stránek v takovém formátu, aby ho brána mohla zakódovat a poslat na mobilní telefon. WML je programovací jazyk WAP stránek. Konečnou informaci dostává WAP telefon a první kartu z požadované stránky zobrazí na displeji.

První krůčky nové technologie

S WAP je to dnes podobné jako kdysi s internetem. Komunikace je dost pomalá - maximální přenosová rychlost je 9600 bps, případně 14 400 bps. Zatím funguje s omezenou grafikou a malými zobrazovacími možnosti. Také je limitován displejem telefonu a jeho klávesnicí. WAP se ovládá právě pomocí této klávesnice, a proto není vhodný ke psaní dlouhých textů. Neustále se však vyvíjí a zlepšuje.

Telefon s WAP

Zjednodušené schéma přenosu dat mezi internetem a mobilními telefony    - mobilní síť - WAP portál - internetV České republice službu WAP nabízejí dva operátoři mobilních telefonů, Eurotel a Paegas. Chcete-li používat WAP aplikace, musíte mít tarif od jednoho z těchto dvou operátorů a zároveň mobilní telefon, který WAP podporuje (např. Nokia 7110 nebo Motorola Timeport P7389). Dále musíte mít aktivovány datové služby, což je v současné době zdarma. Při prvním vstupu do služby WAP získáte registraci. Registrování je nutné provádět, pouze když se službou začínáte. Pak už jen vybíráte z Menu službu Přístup na internet nebo obdobný příkaz a můžete zadat adresu. Podobně jako na klasickém internetu můžete začít na nějaké centrále (např. Atlas nebo Centrum mají už své WAP portály), kde naleznete praktické informace, zpravodajství, on-line obchody i zábavu. Určitou představu o tom, jak to funguje, můžete získat na adrese wap.atlas.cz nebo wap.centrum.cz, kde si lze také stáhnout emulátory, které simulují prostředí a ovládání mobilního telefonu. Oba operátoři mají také tzv. domovské WAP stránky, zahrnující elektronickou poštu, profil, informační služby, odkazy a zahraniční sekci.

WAP je zatím drahý

WAP portál wap.atlas.cz, kde se dozvíte, jak tuto službu využívatVyužívání služeb WAP nepatří v současné době k nejlevnějšímu, protože platíte za čas strávený on-line, podobně jako u telefonního hovoru. Dalším problémem je nepříliš vysoká úspěšnost stahování stránek. Často se není možné vůbec dovolat serveru, nebo selže komunikace při vyřizování dotazu. Služby WAP se však stále rozvíjejí. Budoucnost je v zavedení technologie rychlého přenosu dat GPRS, kterou již Paegas představil a která přinese nejen vyšší rychlost, ale také účtování podle objemu přenesených dat. WAP je prvním krokem k totálnímu mobilnímu komunikačnímu nástroji. Sami jsme zvědavi, jestli splní očekávání zákazníků a operátorů sítí GSM. Velké množství informací o systému WAP najdete na internetu na adrese www.wapserver.cz

Autor

Antonín Drahovzal Repro archiv