Herbář trav

Sdílej
 
SBÍRKA PRO RADOST I POUČENÍ

Herbář travUpomínky z cest mohou být různé - někdo fotografuje, jiný si píše deníček, další nakupuje suvenýry. Mnozí si však přivážejí různé drobnosti, které nelze koupit - kamínek z vrcholu hory, barevnou mušličku z pláže, vylisovaný kvítek z rozkvetlé louky... Podobných upomínek postupně přibývá, a v mnoha případech už to najednou přestávají být suvenýry z cest - stává se z nich zajímavá sbírka přírodnin. Ale teprve v okamžiku, kdy se začnete zajímat, jak se ona mušlička či rostlinka jmenuje, se stáváte sběrateli. Začínají prázdniny a s nimi i čas cestování, několik čísel proto věnujeme návodům, jak takovou sbírku uspořádat, aby sloužila nám i kamarádům pro poučení a zároveň vydržela co nejdéle. Ale také co a jak sbírat, abychom přírodě neškodili nebo dokonce nepřicházeli do konfliktu se zákonem na ochranu přírody. Tato rizika zcela vyloučíte, rozhodnete-li se sbírat pozůstatky po různých organismech - prázdné schránky měkkýšů, ptačí pera, sádrové odlitky zvířecích stop, opadané barevné listy stromů ap. Narazit naopak můžete při sbírání hmyzu (mnozí motýli či nápadné druhy brouků jsou přísně chráněné) nebo např. při zakládání klasického herbáře - správná herbářová položka je totiž květina vyrýpnutá i s kořenem, což nelze učinit vždy, neboť i řada květin patří mezi chráněné nebo dokonce ohrožené druhy.

Jak založit herbář

Jak rostlinu vylisovatPokud máte vztah ke květinám a chcete si na některé krásné místo uchovat vzpomínky v podobě vylisovaných rostlin, je vhodné zaměřit se na takovou skupinu, která po vysušení neztrácí svůj tvar a barvu. Ideální-mi rostlinami, které dokáže sebrat a uchovat i úplný začátečník, jsou trávy - jsou jemné, takže rychle schnou i v horším počasí, a nemají složitou strukturu květů a listů, takže ani při špatném založení do lisu neztrácejí svůj typický tvar. Přesto i u nich musíte dodržovat určité zákonitosti.

Jak rostlinu vylisovat

HerbářČím rychleji se rostlina vysuší, tím lépe si zachová původní zbarvení. Rychlost sušení nezávisí jen na vnějších podmínkách, ale i na papíře, do kterého rostlinu zakládáte: ideální je savý nebo filtrační papír, ten však snadno nahradíte nehlazeným novinovým papírem. Naopak zcela nevhodný je papír křídový, lakovaný či laminovaný, neboť vůbec nesaje, zabraňuje vysušování rostliny, která začne zahnívat nebo plesnivět. Jednu dostatečně velkou složku papíru (několik vrstev) položte na rovnou tvrdou plochu (tvrdé desky šanonu či knihy, desku stolu, rýsovací prkno ap.), na ni pečlivě rozložte sebranou rostlinu, překryjte další složkou papíru a stejně velkou deskou, kterou nakonec rovnoměrně zatižte. Lisovanou rostlinu nikdy nevkládejte přímo do knihy, vytlačila by do ní otisky. Knihy mohu sloužit jen jako zátěž. Lisované rostliny (zejména druhy, které obsahují větší množství vody) musíte během sušení alespoň jednou přeložit do nových suchých papírů.

Herbář

Vysušenou rostlinu úzkými proužky průhledné pásky nalepte na čtvrtku nebo čistý list papíru a zařaďte do herbáře v tvrdých deskách. Součástí každého listu musí být i popis, bez něhož by sbírka neměla žádnou cenu. Na list proto nadepište jméno rostliny (znáte-li ho, pokud ne, doplníte ho, až ji určíte), v žádném případě však nesmějí chybět údaje, kdy a kde jste rostlinu sebrali - tedy datum a místo sběru (lokalita), a také jméno sběratele. Doplnit můžete i nadmořskou výšku, případně upřesnit lokalitu (louka, okraj cesty, břeh rybníka ap.). Bojínek luční Kostřava přitvrdlá Jílek vytrvalý

DŮLEŽITÉ ZNAKY

Pro trávy jsou charakteristické úzké čárkovité listy s podélnou žilnatinou, stébla s kolénky a květenství složené z většího množství různě uspořádaných klásků. Na květu si všímáme tvaru plev a pluch, přítomnosti či nepřítomnosti osin ap. Listy jsou tvořeny dvěma zřetelně odlišnými částmi - pochvou, která objímá stéblo, a volnou částí, tzv. listovou čepelí. V místě, kde se obě části od sebe oddělují, najdete nesmírně důležité určovací znaky, blanitý nebo třásnitý jazýček (který však u některých druhů chybí) a zvláštní úkrojky zvané ouška (i ta mohou chybět, což je také určovací znak). Do herbáře proto nelze zařadit jen vrcholovou část rostliny s květenstvím, je nutné utrhnout stéblo i s několika kolénky a listy. ouška třásnitý jazýček blanitý jazýček klásek bez osin plucha s osinou

Autor

-zde- Kresby archiv