Co dělají špioni: tajný život vyzvědačů

Co dělají špioni: tajný život vyzvědačů
Sdílej
 
Lidé vždy potřebovali vědět, co dělají ti druzí. Nepodnikají něco proti nám? První vyzvědače tak měli jistě už lovci mamutů. V historii byli špionů miliony. Přesto je nejslavnější ten, který nikdy nežil: James Bond, agent 007, literární postava, kterou vymyslel Ian Fleming.

Když v roce 1952 přivedl Ian Fleming Bonda na svět, byl svět rozdělen železnou oponou na dvě části. Všude probíhaly přípravy na atomovou válku. Špioni měli za úkol zajistit, jak jsou na tom protivníci se zbraněmi, kolik mají jaderných hlavic a raket. Kolik má která země tanků a co její armáda chystá. James Bond tak měl práce dost. Do roku 1964, kdy Ian Fleming zemřel, stačil napsat o jeho dobrodružstvích dvanáct knih.

Agent 007 však nezahynul spolu se svým autorem. Na dalších dílech pokračovala řada spisovatelů. O Bondovi bylo natočeno více než dvacet filmů. Jak se měnil svět, měnily se i jeho protivníci. Po pádu Sovětského svazu na počátku devadesátých let již proti Bondovi nestála všemocná sovětská výzvědná služba, ale nejrůznější mafiáni a šílení zbohatlíci. Dnes je největší hrozbou pro Západ vzestup islámského fanatizmu, proto se mu v posledních dílech věnuje i slavný agent 007.

Klíčová slova:
špion