Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
PRÁZDNINOVÁ SOUTĚŽ

Voda jako jeden z živlů Ahoj kluci a holky, vítězkou soutěžního zadání v č. 11, jejíž jméno ale již určitě znáte z informací Rádia na polštář nebo z vodních internetových stránek (www.koni klec.cz/informacnikampan) a která vyhrála binokulární lupu je Alena Štembergová z Prahy-východ.

Prázdninová soutěž

Voda jako jeden z živlůPokud se vám nedostalo do ruky ABC číslo 13, upozorňujeme, že v něm byla vyhlášena výtvarná, fotografická a literární prázdninová soutěž o zajímavé ceny. Pro ty, kteří by se ještě chtěli do soutěže zapojit a zmíněné číslo již nemohou sehnat, stručně opakujeme její podmínky. Téma vašich prací by se mělo vztahovat k vodě, a protože se jedná o soutěž prázdninovou, tak také k prázdninám. Zúčastnit se může každý, pokud nepřesáhl věk 16 let, a to v libovolné kategorii. Své práce (každý se může zúčastnit i všech tří kategorií) nám zašlete na adresu ABC nejpozději do 31. srpna. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Voda". Kategorie literární dílo: dvě strany textu psané na stroji nebo velmi čitelným písmem (nejvýše 120 řádků) Kategorie výtvarné dílo: 1 - 3 obrázky formátu A3, libovolná technika Kategorie fotografie: 1 - 3 fotografie formátu 13 x 18 nebo 18 x 24 cm, černobílé i barevné

Voda a technické vynálezy

V dnešním čísle nebudeme soutěžit. Máme pro vás připraveno několik zajímavých "vodních" technických pokusů a je na vás, podaří-li se vám vyzkoušet a odhalit, jaká "technická zařízení" tyto pokusy představují. Správné odpovědi najdete na straně 40. Nezapomeňte i nadále sledovat aktuální zajímavosti k celému vodnímu tématu na internetových stránkách vodní informační kampaně: www.koniklec.cz/informacnikampan a ve středečním vysílání pořadu Rádio na polštář, Českého rozhlasu 2.

Dokážete říct, jaká zařízení popisují následující pokusy?

1. Pokus s brčky Pokus s brčkyK pokusu potřebujete skleničku s vodou a dvě brčka. Jedno ponořte do vody a držte je tak, aby vyčnívalo několik mm nad hladinu. Druhé držte vodorovně jedním koncem nad ponořeným brčkem a do druhého konce foukejte. Vyzkoušejte.
2. Pokus s plovoucí trubičkou Pokus s plovoucí trubičkouK tomuto velmi efektnímu pokusu si připravte plastovou láhev (např. od Dobré vody) a naplňte ji vodou až po okraj. Dále potřebujeme starý fix. Odstraňte zátku z horní strany fixu, vyjměte náplň s barvou a psací hrot. Do tělesa fixu vsuňte šroubek nebo jinou zátěž a horní stranu opět zazátkujte. (Místo fixu a šroubku lze také použít odlomenou hlavičku od zápalky, která je však menší, a tudíž méně efektní.) Vložte fix do připravené láhve s vodou otvorem po psacím hrotu dolů. Tento otvor musí zůstat otevřený, nesmíte jej ucpat. Pokud jste zvolili vhodnou zátěž, fix (nebo hlavička zápalky) je téměř ponořen, ale plave, pokud tomu tak není, vyměňte zátěž. Uzavřete láhev víčkem. Stisknete-li láhev, fix klesne ke dnu, povolíte-li stisk, vyplave opět nahoru. Po chvilce cviku se vám podaří, aby se při správném stisku předmět vznášel uprostřed láhve. Pokuste se najít vysvětlení tohoto chování.
3. Pokus s hadicí Následující pokus je velmi hezký, i když poněkud náročnější na provedení. Budete potřebovat úzkou, pokud možno průhlednou hadici (např. zahradní) dlouhou asi 3 m a několik pomocníků. Jeden konec hadice ohněte do tvaru písmene U tak, aby ohnutá část měla délku zhruba 10 cm, a tento tvar zafixujte drátem. Připravte si dvě gumové zátky a ohnutou část hned zazátkujte. Připravte si tolik vody, abyste mohli naplnit celou hadici. Vodu obarvěte potravinářským barvivem, které bude kontrastní vůči barvě hadice. Touto vodou pak hadici naplňte (můžete ji např. nalévat pomocí kádinky). Plnění je poměrně náročné, doporučujeme proto, abyste je prováděli ve vaně nebo na místě, kde nebude vadit trocha rozlité obarvené vody. Naplněnou hadici důkladně zazátkujte. Dbejte, aby v ní nezůstaly žádné vzduchové bubliny, ty by pokus pokazily. Nyní vyneste hadici na verandu či do okna, které je více než 3 m nad zemí, a spusťte ji zahnutým koncem dolů. Pomocníci pod oknem odzátkují zahnutou část hadice (pokud ji nahoře uvážete na provaz, můžete seběhnout a odzátkovat ji sami). Vyteče trocha vody, ale většina jí zůstane v hadici. Změřte, kolik vody v ní zbylo (jde to snadno metrem, hadice je průhledná). Proč voda nevytekla?
4. Pokus s ledem a drátem Pokus s ledem a drátem           - Kresby Jan ŠtěpánekPřipravte si kovovou strunu nebo tenký drát, kus ledu velký alespoň jako pěst (najdete jej např. v lednici při rozmrazování, nebo si dejte zmrazit vodu v plastovém sáčku, z něhož pak led snadno vyjmete), závaží asi 4 kg a dvě židle. Vezměte kus připraveného ledu a položte ho přes opěradla dvou židlí. Přes led přehoďte drát a na něj zavěste závaží. Sledujte, jak led začne pod strunou tát, ta se bude nořit do ledu a voda nad strunou opět zamrzne. Za několik minut projede drát celým kusem ledu, prořízne ho a spadne na zem - ale led zůstane celý na opěradlech. Jak je to možné?

Správné odpovědi

1. Na tomto principu je založena fixírka nebo sprej. 2. Popsaný pokus se jmenuje jako stejnojmenná dětská hračka s potápěčem - karteziánek - a představuje zařízení na principu vztlakové síly. Na podobném principu funguje ovládání hloubky ponoření ponorky a v živočišné říši plynový měchýř ryb. 3. Tomuto jevu se říká regelace ledu. Spočívá v tom, že led při vyšším tlaku taje i při teplotě nižší než 0 OC. Setkáme se s tím např., když po zasněžené silnici jede auto. Led pod tlakem kol roztaje a opět zmrzne a vytvoří tak ledovou stopu. Podobný jev vzniká, když jedete po ledě na bruslích. Pod vahou hran bruslí led roztaje a ihned zase zmrzne a vytváří se ledová stopa. Stejně tak pod tlakem taje led na spodní straně ledovce, voda pod ním stéká dolů a opět zamrzá - to je jednou z příčin pohybu ledovců. 4. Takto byl vynalezen barometr - vodu v hadici drží atmosférický tlak.