Natoč to! 6

Sdílej
 
VLASTNÍ NATÁČENÍ Natáčení je nejdůležitější. Zde se nesmí nic pokazit, protože později to už těžko zachráníte.

Před natáčením si připravte vše, co budete potřebovat, a pro jistotu to ještě jednou zkontrolujte. Baterie nenabíjejte příliš dopředu, protože se samy od sebe vybíjejí - pozor na nikl-cadmiové, ty lze nabíjet, jen jsou-li úplně vybité. Kazety je dobré před prvním použitím přetočit tam a zpátky - pásek se tím "usadí". Pokud dokumentujete nějakou akci, je výhodné opatřit si od organizátorů dopředu přibližný program a vytvořit podle něj alespoň bodový scénář.

Co se může

Aby bylo dobře slyšet co herci říkají, je dobré snímat dialogy externím mikrofonem umístěným na dlouhé tyčiNejprve odpověď na zásadní otázku - kde všude můžete natáčet? Zde platí obecné pravidlo: Co není zakázáno, je dovoleno. A zakázáno je velmi málo. Kromě státem utajovaných skutečností můžete točit vše. Samozřejmě vás můžou vykázat ze soukromého pozemku, a chcete-li točit například na nádraží, nesmíte nijak narušit plynulý provoz (jinak byste si museli vyžádat povolení). Osoby můžete točit jakékoli. Hrozí jen, že s vámi nebudou spolupracovat. Ale tady už se dotýkáme oblastí, v nichž je nutné víc než jinde dbát na lidskou slušnost.

Hraný film

Natáčení filmu musíte kvůli hercům i ostatním spolupracovníkům domluvit dopředu - pro jistotu se dvakrát ujistěte, že všichni pochopili, kde mají být, co mají mít na sobě a jaké kdo má přinést rekvizity. Je důležité rozdělit si funkce a respektovat je. Všichni do filmování mluvit nemohou. Kameraman má na starosti kameru a režisér herce. Pokud to není přesně určeno scénářem, říká režisér kameramanovi, jaké chce natočit záběry. Užitečné jsou domluvené signály. Kameraman například oznámí: "Kamera jede." Režisér řekne: "Akce," a teprve v tu chvíli začnou herci hrát. Vše končí zase režisérovým "Stop". Pro pozdější střih je dobré po rozjetí kamery a po skončení záběru počkat pár vteřin.

Zvláštnosti hraného filmu

K natáčení záběrů, u kterých je nutný dlouhý plynulý pohyb kamery, dobře poslouží stavební kolečko nebo nákupní vozíkNatáčet nemusíte chronologicky (pokud nestříháte rovnou do kamery), takže můžete uzpůsobit natáčecí plán svým možnostem. Pečlivě si odškrtávejte již natočené záběry. Obecně je dobré natáčet vše nejméně dvakrát - pro jistotu i pro možnost výběru při střihu. Problém bývá se zvukem. Máte-li externí mikrofon, připevněte jej k nějaké tyči (např. hokejce) a přistrčte k hercům (pozor, aby v záběru nebyl vidět stín mikrofonu). Herci musí mluvit nahlas a zřetelně - jinak kamera nahraje nesrozumitelné mumlání.

Pokračování po prázdninách

Teď už víte vše potřebné a můžete začít filmovat - určitě jste toho o prázdninách natočili a ještě natočíte spoustu. Proto náš seriál teď přerušíme a po skončení prázdnin se podíváme na to, jak záběry stříhat, titulkovat a ozvučovat.

DEJTE SI POZOR NA ...

Světla - víte-li, že místo natáčení bude tonout ve tmě, vezměte si s sebou zdroj světla (musí jej být kam zapojit, proto se vždy hodí nějaké prodlužovačky a rozdvojky). Pak jen pozor na přesvícené obličeje a stíny - světlo by mělo vycházet co nejvíce zpoza kamery. Zvuk - hlídejte si vítr, mikrofon ho snímá a je to nepříjemný hluk. Pokud budete používat původní zvuky, sledujte hudbu v pozadí - když ji střihnete, nebude plynule navazovat (natáčíte-li koncert, raději filmujte celé skladby). Pohyb kamery - někdy je nutné kamerou plynule pohybovat na větší vzdálenosti. Natáčíte-li venku, můžete kameramana vézt v zahradním kolečku. Na rovné podlaze (tedy většinou v interiéru) se osvědčil nákupní vozík. Déšť - Začne-li drobně pršet, přikryjte kameru a můžete točit dál. Déšť v záběru vidět nebude. Naopak problém nastane, chcete-li, aby vidět byl. Filmaři si proto vyrábějí speciální vypasené kapky.

Autor

Dana Zlatohlávková a Vladimír Kváča Kresby Lukáš Fibrich