Akvaparky: zábava 21. století

Sdílej
 
Jak vypadají akvaparky, to zatím ví jenom ten, kdo takové zábavní centrum navštívil někde v zahraniční. Správný akvapark to totiž není jenom bazén se skluzavkou, tobogánem a bufetem.

Pravý akvapark toho nabízí mnohem více - můžete tam přijít v létě i v zimě, na ročním období nezáleží, protože velká část vodního ráje je pod střechou. Když je pěkné počasí, máte možnost opalovat se venku a k dispozici jsou vám také "mokré" restaurace. Jedno z prvních zábavních center tohoto druhu vzniklo například na jihu Německa už roce 1976. Na tehdejší dobu to byl veliký vodní ráj pro 700 lidí, ale dnes už se staví akvaparky větší. Na cestě divokou řekou čeká v peřejích a zatáčkách spousta překvapení Tobogány mohou být otevřené i uzavřené a můžete na nich jezdit nezávisle na počasí po celý rok Takhle vypadal liberecký akvapark několik týdnů před otevřením Atrakce pro nejmenší vznikají také podle přání zákazníků

Od tobogánů po diskotéku

Model aquaparkuNejvětší akvapark v Evropě vznikne během dvou let v pražské čtvrti Stodůlky. Myšlenka postavit v hlavním městě tak velké vodní zábavní centrum se zrodila asi před pěti lety. Cílem je poskytnout nejenom dětem, ale i dospělým nové možnosti, jak trávit volný čas. V tuto chvíli existuje zatím jenom model stavby, ale i na něm je dobře vidět, jak bude pražský akvapark vypadat. Do vnitřní zastřešené části s hlavními atrakcemi se najednou vejde až tři a půl tisíce návštěvníků a na louce se může pohodlně slunit i pět tisíc lidí. Pro všechny bude místa dost, zrovna tak jako příležitostí osvěžit se v "mokrých" občerstveních, do nichž budete moci samozřejmě chodit v plavkách. vodní zábavaDůležitá je snadná dostupnost akvaparku. Ve Stodůlkách to bude od zastávky metra jenom asi 200 metrů, ale přesto se počítá s autobusovou dopravou, aby nikdo nemusel ve špatném počasí na studený vzduch. Samozřejmě, že nejpohodlnější je přijet autem, takže parkoviště bude dostatečně velké. V pražských Stodůlkách připravují asi 400 metrů tobogánů, skluzavek a vodních kanálů, přičemž rychlost vody ve vodním kanálu lze regulovat. Čím rychleji voda teče, tím rychleji vás proud vodním kanálem žene. Takže přijdou-li dopoledne malé děti s maminkami, pouští se jenom padavá voda, což je mírný vodní proud. Zato k večeru, když je mezi návštěvníky nejvíce mládeže, obsluhující personál může rychlost vodního proudu třeba zdvojnásobit. Uvažuje se také o vodní diskotéce na "břehu" bazénů. A jestli se přitom vykoupete nebo ne, to záleží jenom na vás.

Po dně akvaparku suchou nohou

Vodní zábavaPrvního opravdického akvaparku se u nás brzy dočkáme. V září ho otevřou v Liberci v Centru Babylon. My jsme se tam podívali už nyní o prázdninách, ale koupat jsme se ještě nemohli. Ocitli jsme se na staveništi, kde pracovala spousta lidí. Mnoho věcí - jako třeba tobogány - už bylo na svých místech, ale další teprve vznikaly. Procházeli jsme se po dně bazénů, vstupovali jsme do jeskyní. Nikde nebyla zatím voda, takže jsme se všude dostali bez problémů oblečeni a v botách. Zanedlouho to ale už nepůjde, protože bazény se naplní až do výšky 150 centimetrů vodou. Vodní zábavaAkvapark jí pojme asi sto padesát cisteren. Do jedné se vejde 10 kubíků, celkově je to tedy 1500 kubíků vody. Sto cisteren se rozlije v bazénech a padesát cisteren bude proudit v potrubí zákulisím parku. To tvoří mimo jiné rozhlehlá strojovna, kde se voda upravuje, ohřívá a rozvádí do všech prostor.

Trychtýřem rovnou na hladinu

Hlavní část vodního ráje najdete ve třech bývalých továrních halách, které jsou vzájemně propojené, takže postupně můžete vystřídat všechny atrakce, aniž byste opustili vodu. Asi největším lákadlem první haly se stane obrovský trychtýř. Vpadnete do něj strmou rourou tobogánu a pak se budete po jeho stěnách točit směrem dolů až do spodní části, kterou propadnete přímo do bazénu. Kromě trychtýře na vás v téhle hale čeká ještě několik dlouhých tobogánů. Vodní zábavaAž se jich nabažíte, proplujete do druhé haly, kde je klidnější prostředí - budete si zde připadat jako v nějakých antických lázních. Jakmile si odpočinete, můžete se - aniž byste opustili vodu - vrhnout do třetí, poslední haly na průzkum hlubokých jeskyní s krápníky a velikým akváriem. Během vodního putování zdoláte ještě třeba divokou řeku, vodopády, skluzavky, vodotrysky a určitě nevynecháte ani umělý déšť a saunu. I když strávíte v tomhle akvaparku spoustu hodin, zima vám nebude. Voda se totiž prohřívá na 30 stupňů a stejnou teplotu má i vzduch. Navíc lze kdykoliv vyběhnout ven a opalovat se na prosluněných terasách. A dostanete-li hlad nebo žízeň, vystoupíte z vody a dojdete si rovnou v plavkách pro občerstvení. Liberecký akvapark patří mezi největší vodní parky v Evropě - najednou ho může navštívit až 1200 lidí!

USPOŘÁDÁNÍ AKVAPARKU

Uspořádání aquaparku 1. vchod, pokladny 2. šatny 3. sauny a solária, bar 4. dřevěná sauna 5. solárium 6. odpočinkový bazén s masážními proudy a vodopádem 7. bazén s rychlým prouděním 8. dětské bazény 9. pódium 10. lehátka 11. vířivá lázeň 12. divoká řeka 13. krytá klouzačka 14. slaná lázeň uvnitř i venku 15. bistro 16. restaurace 17. letní bazén 18. občerstvení 19. dětský koutek 20. opalovací louka