Internetový průvodce XIX

Sdílej
 
Vlastní stránka na internetu - umístění stránek a registrace domén

Vytvořili jste internetovou stránku a nyní ji potřebujete umístit někam, odkud bude "vidět" do celého internetového světa. V této chvíli vás čeká několik zásadních rozhodnutí. Jednak je to volba místa, kde budou vaše stránky vystaveny, a jednak cena, kterou jste ochotni za tuto službu zaplatit. Dále je to mechanismus, kterým okolnímu internetovému světu dáte na vědomí, že stránky existují. V neposlední řadě je nutné se zamyslet i nad tím, jakým způsobem budete své stránky udržovat aktuální a zajímavé. Vystavení stránek na internetu je služba, kterou v současné době nabízí nepřeberné množství společností, jež v oblasti internetu podnikají. Mohou to být společnosti, které za tuto službu požadují poplatek. Za něj vám zřídí místo na svém serveru, umožní vám k němu přístup, abyste tam mohli své stránky umístit a dále je aktualizovat, a rovněž zajistí propagaci vašich stránek. Součástí služby je většinou i zpracování statistiky přístupů a zálohování dat. Takovému typu služby se říká "webhosting".

Bezplatné služby

Druhou možností je využít nabídky společností, které místo na svém serveru poskytují bezplatně. Jedinou podmínkou získání určitého prostoru pro svou prezentaci je vyplnění registrace, při které je po vás požadováno poměrně velké množství informací. Odměnou je přidělené místo na serveru poskytovatele a zřízený přístup pro umístění stránek. Tuto službu najdete na českém internetu například na stránkách http://www.volny.cz nebo http://mujweb.cz. Nejznámější americkou společností v tomto oboru je Geocities.com, která byla nedávno koupena americkou vyhledávací centrálou Yahoo a v současné době ji najdete na adrese http://geocities.yahoo.com. Webhosting zadarmo neobsahuje propagaci na internetu, a pokud využijete nabídky některé ze zmíněných společností, musíte se o propagaci postarat sami. Naštěstí i v této oblasti je nabídka služeb poměrně rozsáhlá. Bezplatně vám zajistí propagaci například stránky http://www.ineedhits.com/add-it/free/, kde vyplněním formuláře budete zaregistrováni do několika internetových vyhledávačů. Registrace nemusí proběhnout okamžitě, některé vyhledávače si vyhrazují pro zařazení odkazu i několik týdnů. Registraci je dobré také několikrát za rok opakovat. Uvedené stránky Ineedhits.com a mnohé další nabízejí také komerční registrační službu. Za určitý poplatek (většinou několik desítek dolarů ročně) vaše stránky zaregistrují do vyhledávačů, zajišťují aktualizaci registrace a pravidelně vás informují o tom, jak si v jednotlivých vyhledávačích "stojíte". Na většině vyhledávačů také obvykle naleznete odkaz ve smyslu "Zde přidej odkaz", kde je vám umožněno přidat vlastní URL (někdy i se stručným popisem stránek) a tím zařadit vaše stránky do katalogu příslušné centrály.

Internetové adresy

Ukázka jednoho z formulářů, který musíte vyplnit při registraci domény druhého stupně na serveru www.nic.czPokud uvažujete o internetové prezentaci, určitě vám nebude lhostejný tvar a délka vaší nové internetové adresy. Společnosti provozující webhosting vám většinou nabídnou adresu ve tvaru např. http://www.planeta.cz/vase-adresa. Pokud byste chtěli, aby byla adresa jednodušší, můžete zvolit registraci vlastní domény druhého stupně. Mnoho společností vám i toto nabízí jako službu za určitý poplatek, popřípadě se můžete přímo obrátit na správce dané národní domény, ve které si chcete svoji doménu registrovat (pro doménu .cz je to sdružení NIC-CZ, které má stránku http://www.nic.cz). Stránka na serveru Ineedhits.com, ze které lze provést registraci vyplněním formuláře. Jednotlivé centrály vám pak zasílají e-maily potvrzující úspěšnou registraciPo zaregistrování domény a provedení potřebných technických kroků mohou mít vaše stránky adresu http://www.vase-adresa.cz. Registrace a zprovoznění určité domény je však proces, který vyžaduje určité technické znalosti a sami byste se do něj neměli pouštět, pokud nemáte k dispozici někoho, kdo této problematice rozumí. Máte-li své stránky na některé z bezplatných webhostingových služeb už zaregistrovány, můžete se obrátit na správce této služby, aby pro vás zajistil ono přejmenování adresy z původní http://www.planeta.cz/vase-adresa na požadovanou http://www.vase-adresa.cz. Vlastní internetová stránka je vaší jedinečnou možností dát o sobě vědět a zapojit se do celosvětové komunikace.

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Soutěž v rámci projektu Planeta Internetu byla úspěšně zakončena finálovým kolem, které se konalo dne 19. června 2000 v Praze. Zúčastnili se zástupci deseti škol z celé ČR, kteří byli během roku nejúspěšnější. Zvítězila dvojice ze ZŠ Ratibořická, Praha 9. Blahopřejeme! Výsledky i finálové otázky naleznete na adrese http://edu.iol.cz.