Bílý medvěd

Sdílej
 
Ing. Jaroslav Poříz, MBA (26), mezi zápasníky sumó je znám pod jménem ShiroiKuma, což znamená Bílý medvěd. Je prezidentem Českého svazu sumó, ředitelem Evropského svazu sumó a členem Mezinárodní federace sumó.

Studoval na univerzitě ve Spojených státech, kde také přišel do bližšího kontaktu se světem sumó. Tento mladý příjemný chlapík nám ochotně odpověděl na pár otázek. Jaké byly začátky sumó v Česku? "Po návratu z USA v roce 1997 jsme s několika nadšenci založili svaz a začali trénovat sumó. Ze začátku jsme byli jen tři a trénovali na Letenské pláni. Velký podíl na našich úspěších má pan Bandó, který v té době pracoval jako ředitel japonské školy v Praze. On dělal amatérsky sumó přes dvacet let, a tak se velmi nadšeně pustil do trénování." Takže pan Bandó vás zasvětil do správných postupů a cvičení? "Díky němu se u nás trénuje stejně, jako se to dělá v Japonsku. To znamená určitá duševní cvičení a soustředění. To se v jiných zemích v Evropě nepraktikuje. Sumó není jen přetlačování dvou tlusťochů, je to především sport vůle, mysli, není to jen zápas podle nějakých pravidel." Je možné, aby se sumó věnovaly i děti? "Samozřejmě že ano, my jsme se v Americe zúčastnili juniorského mistrovství, dělali jsme exhibice po školách, bylo to bezva. Takže kdyby měl někdo ze čtenářů zájem, ať se nám ozve, všechny uvítáme s otevřenou náručí." A vy povedete své děti k sumó? "Jistě, rád bych, aby syn šel alespoň na rok do Japonska do nějaké stáje. Je to úžasná škola života, někomu se to sice může zdát kruté, ale člověk, který prožije část života v sumó stáji, je opravdový muž. Podmínky jsou tam pro nás opravdu nepředstavitelné, ale na druhou stranu vás to vychovává k touze po vítězství, naučíte se nevzdávat. Je to veliká filozofie." Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů.

SUMÓ V ČESKU

Pro ty z vás, kteří by si chtěli sumó zkusit na vlastní kůži, uvádíme kontakt na pana Poříze. Jeho telefon je 0602 210 380, e-mail: ShiroiKuma@ShiroiKuma.com a adresa Bronzová 2014, Praha 5, 155 00.