Odléváme stopy

Sdílej
 
SBÍRKA PRO RADOST I POUČENÍ O prázdninách strávíte v přírodě mnohem více času než během školního roku. Mnohem častěji se proto také setkáváte se stopami divokých obyvatel lesů a polí. Udělat si sbírku stop není nijak těžké, stačí vědět, jak na to. Stopy si snadno přenesete domů v podobě sádrových odlitků.

Odléváme stopyStopy vhodné k odlévání by měly být co nejzřetelnější - hledejte je proto na mírně blátivých cestách, vlhkých hlinitých březích vodních toků a nádrží, na dně vypuštěného rybníka ap. K odlévání si vybírejte takové stopy, které jsou celé, stejnoměrně otištěné, nejsou v nich zamáčknuté větvičky či kamínky (při jejich odstraňování byste stopu poškodili). Stopa by neměla být příliš hluboká nebo šikmo vmáčknutá, jinak se vám nepodaří vyjmout negativní odlitek z pozitivu.

Potřeby a pomůcky

Sádra, miska nebo kelímek, čistá voda, špachtle nebo větvička na míchání, rámeček (stačí proužek čtvrtky a kancelářská sponka, nebo jej vyrobíte přímo na místě ze silnějších hladkých větviček), starší kulatý nůž, jemný široký štětec

Pracovní postup

Ze stopy opatrně vyfoukejte drobné nečistoty a kamínky (zamáčknuté však neodstraňujte), štětcem vymeťte i nečistoty z jejího okolí. Pak kolem stopy sestavte rámeček a lehce ho vmáčkněte do země. Stopa by měla být v jeho středu a kolem ní ještě trochu volného prostoru, abyste ji při zamačkávání rámečku nezdeformovali. Pak si připravte sádru - ta se rozmíchává tak, že sypete sádru do vody, ne naopak, udělaly by se vám v ní hrudky. Nalijte do kelímku (nemusí to být ten speciální gumový, stačí třeba větší kelímek od jogurtu) tolik vody, kolik jí odhadem potřebujete na vyplnění stopy i prostoru rámečku. Do ní pak pomalu sypte sádru tak dlouho, dokud klesá pod hladinu. Až se začne vytvářet malý kopeček suché sádry nad hladinou, je jí ve vodě potřebné množství. Směs lehce promíchejte a pomalu od nejhlubšího místa a od středu začněte stopu a potom i její okolí v rámečku vylévat. Dbejte, aby se v sádře netvořily bubliny. Nechte sádru důkladně zatvrdnout a pak ji vyjměte ze země. Počkejte raději déle, jděte se projít, hledejte a odlévejte mezitím další stopy ap., není-li sádra dostatečně ztuhlá a zaschlá, odlitek se snadno zlomí. I tak jej přenášejte opatrně, aby se v batůžku či tašce nepoškodil, a doma jej nechte alespoň 24 hodin dosušit. Teprve dokonale suchý výlitek stopy (negativ - je to vlastně napodobenina spodní části zvířecí končetiny) můžete použít k výrobě vlastního otisku stopy - pozitivu. Ale o tom až příště.

Autor

-zde- Kresby Irena Holičová