Pevná plocha vodní hladiny

Sdílej
 
ZÁBAVNÁ FYZIKA Už jste někdy zkusili nechat plavat jehlu? Když položíte kovový předmět na vodní hladinu, okamžitě klesá ke dnu. A přesto může žiletka nebo i suchá jehla plavat. U žiletky to vzhledem k její velké ploše nemusí být ani moc zarážející, přesto na hladině plave díky stejným fyzikálním zákonům jako jehla.

Potřeby

Sklenice vody, savý papír (např. piják ze sešitu) a suchá jehla

Pokus

Jehla plave díky soudržnosti molekul vodní hladinyNaplňte sklenici vodou. Na savý papír dejte jehlu a opatrně ho položte na hladinu. Až se papír nasaje vodou, šikovně ho vytáhněte. Budete-li dostatečně zruční, jehla zůstane plavat na hladině. Může se vám podařit, položit ji tam i bez papíru.

Vysvětlení

Jehla plave díky soudržnosti molekul vodní hladinyKdyž se pozorně zadíváte na vodní hladinu ve sklenici, zjistíte, že vypadá jako škraloup na mléce. Ale samozřejmě nejde o opravdový škraloup. Jehla na hladině drží díky soudržnosti molekul tvořících povrchovou vrstvu tekutiny. Říkáme tomu povrchové napětí. Když tuto vrstvu propíchnete, napětí porušíte a jehla se potopí. Naplníte-li sklenici až po okraj, uvidíte, že povrch vodní hladiny není plochý. Úroveň vody uprostřed je vyšší než na krajích. Povrchové napětí vytváří zakřivenou formu hladiny a zadržuje tekutinu. Toto zakřivení lze pozorovat i v nádobě jen částečně naplněné vodou. Čím užší je nádoba, tím větší je i zakřivení.

Autor

Kresby Lukáš Fibrich Jana Jůzlová