Fotbalová mozaika

Sdílej
 
Fotbal je jedním z nejjednodušších sportů, co se týká základních pravidel i speciálního technického vybavení. První zachovalá pravidla fotbalu byla sepsána pro hru nazvanou Nejjednodušší hra, a to již v roce 1862.

Uzavřené stadiony jsou vždy problémem - ochozy a střecha brání slunečním paprskům proniknout až k trávníku. I když je střecha otvírací není to pořád ono - nejlepší je udělat trávu vysouvací - vyjíždí na mimo zápasy nevyužívané parkovištěUzavřené stadiony jsou vždy problémem - ochozy a střecha brání slunečním paprskům proniknout až k trávníku. I když je střecha otvírací není to pořád ono - nejlepší je udělat trávu vysouvací - vyjíždí na mimo zápasy nevyužívané parkovištěFotbal je tedy nejenom krásně jednoduchá, ale i starobylá hra. Vždyť nejstarší historický záznam míčové hry podobné fotbalu pochází z Číny ze spisů starých 2000 let. K perfektním výsledkům ve hře je potřeba především skvělý tým, trenér a všichni ostatní, kdo stojí za mužstvem, včetně fanoušků - technické vymoženosti jsou až v pozadí za výkony lidí. Přesto jsou do vývoje míčů, bot i trávníků vkládány obrovské částky, pro úspěch mužstva ale nejsou rozhodující.

NATAHOVACÍ HŘIŠTĚ

hřištěFotbal je ohromně variabilní hra, vždyť ani rozměry hřiště nejsou pevně dány. Herní plocha se jen musí "vejít" do předepsaných rozměrů a musí být obdélníková, s brankami na kratších stranách.

STADION

Vodní příkopy a ploty. Ochrana hřiště před rozvášněnými fanoušky není nikdy dokonalá. V San Paolu v Itálii jsou okolo herní plochy vybudovány vodní příkopy a vysoké betonové stěny. Je vidět, že místní fanoušci (zvaní tifosi) - berou kopanou opravdu vÚkolem fotbalového stadionu je umožnit maximálnímu množství fanoušků sledovat hru. Vývoj stadionů začal už tehdy, když si kdosi přinesl dřevěnou lavičku, aby ho nebolely nohy. Současné stadiony mají kapacitu mnoha tisíc diváků - kvůli bezpečnosti je většina míst k sezení. Hlavním nepřítelem každého zápasu je počasí hra na rozbláceném terénu není pro diváky ani pro hráče příliš atraktivní. Řešením je buď hra jen za hezkého počasí (což jde jen těžko zajistit), nebo využití umělých povrchů (což dovolují jen některé turnaje) či zastřešení stadionu (to vypadá jako ideální řešení). Ale protože herním povrchem je tráva a ta potřebuje k růstu sluneční paprsky, musí mít stadion minimálně otvírací střechu.

KOPAČKY

Moderní kopačky mají vyměnitelné špunty - pomocí speciálního klíče lze špunt vyšroubovat a podle druhu hřiště vyměnit za jinýkopačkyJednou z mála "technických vymožeností" fotbalisty jsou kopačky. Jejich vývoj začal u obyčejných pracovních bot se špunty přibitými hřebíky. Postupně se objevovaly speciální nástroje na výrobu špuntů i boty určené jen na hraní kopané. Profesionální kopačky jsou dnes unikátními druhy obuvi, vyrábějí se z nejlepší kůže s lisovanými umělohmotnými podrážkami a hliníkovými vyměnitelnými špunty.

BRANKÁŘSKÉ RUKAVICE

rukaviceBrankáři používali rukavice od nepaměti většinou jim ale stačily obyčejné bavlněné či pracovní rukavice. Teprve od poloviny sedmdesátých let se objevují speciální rukavice určené jen pro brankáře.

PŘEBYTEK GÓLŮ

5. září 1885 porazili hráči z města Arbroath klub Bon-Accord z Aberdeenu poměrem 36:0. Není divu, fotbalisté Bon-Accord byli ve skutečnosti hráči kriketu, k dispozici neměli ani jeden pár kopaček a brankář Bon-Accordu, který fotbal nikdy nehrál, se během zápasu zranil a musel být nahrazen záložníkem. Jeho kolega z Arbroath se naopak míče nedotkl ani jednou.

SUPERRYCHLÉ VYLOUČENÍ

Giuseppe Lorenzo z Bologne byl vyloučen za napadení protihráče z Parmy po 10 vteřinách hry. Stal se tak držitelem světového rekordu v této nezáviděníhodné disciplíně.

Autor

Repro Velká encyklopedie - Kopaná 1997 Svojtka a Vašut a archiv redakce