Pomoci může každý

Sdílej
 
Často se stává, že se na nás obracíte s dotazy, jak pomoci zvířátku, které jste našli zraněné v lese, kam s ním jít. Odpověď je jednoduchá - po celé naší republice pracuje síť záchranných stanic, na které se můžete obrátit (jejich kompletní seznam jsme postupně uveřejňovali v minulých dvou ročnících). Jednotlivé stanice dosud pracovaly buď samostatně, nebo byly součástí Českého svazu ochránců přírody. V letošním roce se dohodly na založení profesní "cechovní" organizace, která má název Unie stanic pro záchranu živočichů.

Unie stanic pro záchranu živočichů

... a poštolka Zakládajícími členy unie se stalo 24 stanic včetně osmi pracujících při zoologických zahradách. Samostatně fungovaly všechny tyto stanice již delší dobu, ale ve většině případů vznikly až po roce 1989. Členy jsou například záchranné stanice Praha-Jinonice, Rokycany, Písek, Poděbrady, Bartošovice na Moravě, Zoo Děčín, Zoo Ústí n. L., Zoo Ohrada-Hluboká a další. Činnost všech záchranných stanic (tedy nejen těch v unii) je zaměřena zejména na záchranu volně žijících živočichů tuzemské fauny nalezených jako opuštěná mláďata či se zraněním nebo jiným handicapem. Snahou pracovníků stanic je vyléčit živočicha a vrátit ho do přírody. Pouze v případě, že už by ve volné přírodě nepřežil (dravec např. nemůže létat, a tudíž ani lovit), zůstává živočich ve stanici nebo je umístěn v zoo, u zodpovědného chovatele apod. Výr v záchranné stanici v Pavlově u LedčePracovníky stanic jsou odborníci s mnohaletou praxí v péči o zvířata (i nadšenci v jedné osobě). Jejich povinností je přijmout každé handicapované zvíře, které nálezce přiveze či ke kterému je přivolá, a učinit vše pro jeho záchranu. Pokud je však do stanice přineseno domácí zvíře, je nálezce (z veterinárních důvodů) zpravidla nasměrován do specializovaného zařízení (například útulku pro psy či kočky). Začátkem roku 2001 vyhodnotí vaše práce odborná komise. Ty nejlepší v každé kategorii budou odměněny věcnými cenami: pro nejmladší autory máme připraveny hračky, pro starší výtvarné potřeby a knihy o zvířatech. Z padesáti nejlepších prací z každé kategorie bude uspořádána putovní výstava, kterou bude možné v průběhu následujících dvou let zhlédnout na všech místech naší republiky, kde sídlí některá ze stanic unie. Začátkem roku 2003 budou tyto práce vydraženy. Výtěžek dražby je určen na nákup vybavení pro záchranné stanice, pomůžete tak tedy přímo zvířatům, o která stanice pečují.

Jak jsme pomohli zvířatům

Dětská výtvarná soutěž

Unie stanic pro záchranu živočichů vyhlašuje k 1. říjnu 2000 výtvarnou soutěž pro děti na téma: Jak jsem pomohla/pomohl nějakému divokému zvířeti. Mnozí z vás znají ten krásný pocit, jaký má každý milovník přírody, když se mu podaří zachránit život zvířátku nalezenému v přírodě či ve městě, ať už jde o ptáčka, opuštěné veverčí mládě či pozdně narozeného ježečka. Jiní v zimě pravidelně zásobují ptačí krmítka či jinak pomáhají volně žijícím zvířatům kolem nás. Pokud zároveň také rádi malujete, kreslíte či jakkoli jinak výtvarně ztvárňujete své zážitky, máte nyní možnost zúčastnit se soutěže na toto téma. (Pozor! Ještě jednou zdůrazňujeme, že se má jednat o divoká zvířata, ne o psy, kočky a další domácí mazlíčky!) Soutěž proběhne ve třech kategoriích: Předškolní: děti do 6 let Mladší školní: do 12 let Starší školní: do 15 let Uzávěrka soutěže je 31. 12. 2000 a použít můžete libovolnou výtvarnou techniku. Své práce posílejte na adresu: Věra Přibylová Záchranná stanice pro zvířata Vavřinecká - sad 158 00 Praha 5-Jinonice Bližší informace o soutěži či unii získáte na telefonním čísle: 0602/ 20 50 70

Autor

-jan-