MDK2 - svět je třeba zachraňovat pořád

Sdílej
 
Mimozemšťané si nedají pokoj a zase chtějí zničit Zemi. Boj s nimi nebude lehký, ale ta legrace za to stojí

Doktor Hawkins je typický šílený vědec, jeho velký vynález - speciální bojový oblek - pro něj zkouší jeho asistent Kurt. Dalším doktorovým vynálezem je robotický pes Max. Má šest tlap - po dvou chodí a ve zbývajících čtyřech drží zbraně, kterými se mistrně ohání. Tahle trojice právě zachránila svět. Teď si chtějí odpočinout a pořádně to oslavit. Ale bandité z jiné planety jim nedopřejí klid. Robot starající se o doktorovu kosmickou loď hlásí útok na Zemi a Kurt se opět řítí do boje.

Spousta legrace

Takhle začíná druhý díl MDK, hry, v níž vidíte své postavy z pohledu třetí osoby, ale která se v podstatě v ničem nepodobá všem ostatním hrám ve stylu Tomb Raidera. Možná si řeknete, že příběh není ani trochu originální a autoři na nic lepšího nepřišli. To byste ale brali MDK 2 moc vážně, a to nesmíte. Tahle hra si dělá legraci sama ze sebe a je prošpikována spoustou vtipů a vtípků. Ty ji ale nijak neshazují a přesně se hodí do příběhu, v němž hlavní roli hraje již zmíněný povedený trojlístek. Pojďme se tedy na naše hrdiny podívat zblízka.

Neporazitelní bojovníci

Co se hrajeKurt je, jak už jsme řekli, asistentem doktora Hawkinse. Nechtěl se stát hrdinou, pomáhat doktorovi je jeho poslání. Právě on (v prvním díle MDK) vyzkoušel největší vynález svého šéfa - černou kombinézu vybavenou speciálním padákem a velice jemným zaměřovačem. Kurt může díky tomuto obleku létat ve vzdušných proudech a skákat z jakékoliv výšky. Není pro něj proto problém hladce klouzat vzduchem z místa na místo. Padák ale není jedinou předností speciální kombinézy. Druhým, do ní integrovaným vynálezem je již zmíněný zaměřovač. Stačí se přepnout do tohoto režimu a bez problémů zasáhnete i cíle ležící daleko od vás. Zaměřovač slouží nejen k odstřelování nepřátel, ale i k otvírání dveří a poklopů - někdy se totiž musíte strefit do malé (a občas dost vzdálené) koule, která drží dveře (nebo něco jiného) zavřené. Dalším borcem zachraňujícím svět je Max (o počtu jeho končetin jsme už mluvili). Max je rozený bojovník. Hrajete-li tímto psem, pak hlavní náplní boje je nepřetržitá a divoká střelba. Ale ani Max není přízemní tvor. Najde-li raketovou soupravu, kterou si připevní na záda, může letět, kam se mu zachce - jen mu nesmí dojít palivo. Posledním členem záchranného týmu je samotný Dr. Hawkins. Bez jeho vynálezů by svět nemohl být zachráněn a Kurt s Maxem by neměli své vybavení (Max by nejspíše ani neexistoval). Doktor ale nepočítal s tím, že by se musel sám vydat do boje. Leč stalo se. A vědec se nezalekl. Z věcí, které nalezl ve své raketě, sestavil nejpodivuhodnější zařízení a začal bojovat s mimozemšťany. V této části hry se střílečka kombinovaná se skákačkou díky práci s předměty hodně přiblíží akční adventuře. Chodíte s doktorem, sbíráte různé věci, které pak kombinujete dohromady, a pokud se vám daří, vítězíte nad tou bandou mimozemských bídáků. Co se hraje Co se hraje

Perfektně se to hýbe

MDK 2 má perfektní grafiku a nároky na výkon počítače nejsou zdaleka tak velké, jak to při pohledu na monitor vypadá. Hlavní předností není ale dokonalé technické zpracování (i když bez něj by to v žádném případě nebylo ono), ale nekončící zábava a akce - svět je přece potřeba zachránit co nejdříve.