Koloběžka 21. Století

Sdílej
 
Bez ní to nejede! Prohánějí se na ní lidé v Americe, ve Franci, Anglii i Německu a pravděpodobně jste ji už zahlédli také u nás. Tahle malá koloběžka je rychlá, lehoučká a snadno ji složíte. Je až s podivem, že tenhle zázrak přišel na svět teprve na konci tohoto tisíciletí.

skládací řídítka; teleskopická tyč; 100 mm in line kolečka; skládací mechanismus; brzda; rozměry po složení: 60 x 10 x 15 cmPoprvé jsem se o ní doslechla letos časně zjara. "Představ si," vyprávěli mi doma, "že celá Paříž jezdí na koloběžkách. Ne jenom děti, ale i dospělí!" Myslela jsem si v duchu něco o dalším módním výstřelku a pustila jsem to z hlavy. Ale ne nadlouho - za pár týdnů jsem totiž jednu takovou koloběžku dostala.

Nejmenší na světě

Koloběžka 21. stoletíKdyž Wim Ouboter vymyslel před dvěma lety pro své děti skládací koloběžku, netušil, jaký rozruch způsobí. Ještě před tím (v roce 1996) ale vynalezl kickboard, který se nápadně podobal skateboardu a trošku připomínal minikoloběžku. Měl tři kolečka, pružnou desku, teleskopickou tyč k udržení rovnováhy a neměl brzdu. A po kickboardu se objevila minikoloběžka, která se vzápětí rozšířila po celé zeměkouli. Můžete na ní sportovat ve volném čase, ale často ji lidé používají jako spolehlivý dopravní prostředek při cestě do zaměstnání. Jezdí na ní pošťáci, oblíbili si ji kurýři, kteří se potřebují pohybovat po městě co nejrychleji, aby všechny zásilky doručili co nejdříve. Pronikla do velkých firem i továren, a dokonce do nemocnic.

Pozor na brzdy

Tato koloběžka je vyrobena ze slitiny hliníku používané v letectví. Unesete ji snadno v jedné ruce, protože váží jenom 2,8 kg, a pokud nejste těžší než dva metráky, můžete se na ní klidně projíždětSamozřejmě, že dnes vyrábějí minikoloběžky různé firmy a kvalita je rozdílná. Většinou platí, že čím levnější výrobek, tím je méně kvalitní - má menší nosnost, je těžší a při jízdě méně spolehlivý. Například v Německu je v prodeji asi sedm typů těchto koloběžek, ale jenom tři z nich vyhovují technickým a bezpečnostním parametrům. Při jízdě z kopce dolů byl u jednotlivých testovaných typů rozdíl v brzdné dráze téměř dvacet metrů! Brzdná dráha byla u kvalitnějších typů sedm metrů, ale u těch méně kvalitních až dvacet pět metrů. Vzhledem k tomu, že na minikoloběžkách jezdí také děti, je třeba se při vybírání v obchodě důkladně na všechno vyptat.

Doplňky

Koloběžku během několika vteřin snadno složíte, takže se s ní dá hravě cestovat v autobuse nebo třeba v metru. Koupit si můžete i různé doplňky. Praktická je taška, do níž složenou koloběžku uložíte například před vstupem do tramvaje. Pak můžete jezdit i za nepříznivého počasí, protože v dopravním prostředku nebudete znepříjemňovat mokrou koloběžkou ostatním lidem cestu. Vybrat si lze mezi barevnými kolečky (někdo dá přednost průsvitným, jiný chce zase co nejzářivější a nejkřiklavější odstín), hodí se i světlo, k některým typům se přidělává košík na věci. V obchodech nabízejí i zámek na řídítka či zvonek. Kdo po minikoloběžce touží, měl by vědět, že není levná. Pořídíte ji pod pět tisíc korun, ale k dostání jsou i třikrát dražší modely. Brzda, umístěná nad zadním kolečkem, slouží zároveň jako praktický blatník, který oceníte hlavně za mokra. Brzdí se patou Nejprve zasunete teleskopickou tyč, potom jednoduchým způsobem koloběžku složíte V přeplněném autobuse nebo třeba ve vlaku mohou překážet i řidítka. I ta je možné rychle složit

JAK SE ŘÍDÍ KICKBOARD

Při jízdě na něm stojíte šikmo a řídíte ho podobně jako skateboard - přenášením váhy celého těla. Teleskopická tyč neslouží k řízení, ale k udržení rovnováhy. U carveboardu můžete teleskopickou tyč odložit Teleskopická tyč neslouží u kick-boardu k řízení, ale k vyrovnávání rovnováhy Desky vyrobené z kanadského javoru a sklolaminátu jsou pružné a zároveň pevné. U jednotlivých modelů se liší tvarem a délkou Kolečka z různých materiálů jsou k dostání v několika velikostech, lze je měnit a kombinovat. Záleží, na jakém povrchu chcete jezdit - nafukovací kolečka jsou stabilnější a hodí se do nerovného terénu, kolečka z polyuretanu jsou na rovný, hladký povr