Malajský drak

Sdílej
 
Je podzim, čas pouštění draků. Malajský drak, kterého vám dnes představujeme, létá dobře na rovině i v horách. Přes svoji jednoduchost vyniká perfektními letovými vlastnostmi, i když nejlépe létá při slabém větru. Drak je navíc skládací, takže při přenášení zabere málo místa.

Potřeby

Malajský drakSežeňte si silonový rybářský vlasec o průměru 0,4 až 0,5 mm a délce do dvou set metrů. Dále acetonové lepidlo typu Kanagom, kontaktní lepidlo Chemopren Silolep, jeden plastikový pytel na odpadky pro potah křídla, čtyři smrkové lišty o průřezu 5 x 5 mm, balzové prkénko tlusté 3 až 5 mm, překližku tlustou 1 až 2 mm a konečně 100 mm dlouhou neoprenovou instalatérskou trubičku o vnitřním průměru 10 mm (lze ji koupit v instalatérských potřebách). Závěsný háček draka vytvarujte kleštěmi z velké kancelářské spony.

Výroba

Malajský drak Výkres draka je až na některé detaily ve velikosti 1:5. Všechny míry, není-li na výkresu uvedeno jinak, musíte tedy násobit pěti. Nejprve si vyrobte z kartonu či čtvrtky šablonu ve skutečné velikosti. Nakreslete polovinu potahu draka, včetně patnáctimilimetrového přídavku na náběžné hraně křídla, a tvar vystřihněte - tak vznikne šablona. Fólii přeložte uprostřed, položte na ni šablonu a obě půlky plochy č. 2 vyřízněte najednou skalpelem či ostrým nožem. Ze smrkových lišt slepte acetonovým lepidlem náběžnou lištu křídla č. 3 se zakončovací lištou č. 4 a konce křídla vyztužte balzovými trojúhelníky č. 5 (ty jsou nakresleny ve skutečné velikosti). Plastikové spojky č. 6, určené k zasunutí výztužného nosníku křídla č. 7, vyrobte z instalatérské neoprenové trubičky. Uřízněte je podle výkresu a pak do nich udělejte trojúhelníkový otvor. Podle druhého obrázku nasuňte spojky na náběžné lišty č. 3 a přesvědčete se, zda lze druhý díl spojky od lišt vychýlit. Sestavené lišty č. 3 a 4 (dvě ramena křídla) přilepte na rozvinutou plochu č. 2. Nejprve lepidlem Chemopren natřete fólii v místech přilepení lišt č. 3, 4 a dílu č. 5. V ploše č. 2 vyříznete zářezy pro průchod sponek č. 6 nasunutých na lištách č. 3. Obě ramena přitlačte shora na fólii, přídavek na náběžné hraně křídla postupně přimáčkněte kolem celé náběžné lišty. Střed křídla, který není vyztužen rameny, zpevněte samolepicí páskou šířky 15 až 20 mm. Shora i zdola ji přilepte podél náběžné hrany č. 8 a napříč plochou v místě ukončení ramen č. 9. Samolepicí páskou podlepte i fólii potahu v místech výřezů pro spojky č. 6. Malajský drak Kýl draka nakreslete ve skutečné velkosti na čtvrtku a vystřihněte šablonu. Podle ní vystřihněte z plastikové fólie dva stejné díly č. 11. Spodní trojúhelník č. 12, který vyříznete z překližky tloušťky 1 až 2 mm, bude sloužit k ukotvení háčku s vlascem. Obě plochy č. 11 natřete po obvodě lepidlem Chemopren (podle přerušované čáry, přičemž šířka lepené plochy má být 15 mm). Smrkovou lištu č. 13 a překližkový díl č. 12 z obou stran natřete lepidlem, po jeho zaschnutí oba díly přitlačte na jednu z ploch č. 11 a kýl uzavřete přitlačením druhé plochy. Zbývá přilepit hotový kýl na středovou osu plochy č. 2. Lepidlem Chemopren natřete střed plochy č. 11, shora lištu č. 13 a po zaschnutí lepidla přimáčkněte kýl lištou č. 13 na střed plochy č. 2. Spoj kýlu s plochou č. 2 vyztužte z obou stran samolepicí páskou. Délku výztužného nosníku č. 7 zjistíte zkouškou. Po jeho zasunutí do pouzder č. 6 musí být prohnutí potahu na zadní nevyztužené straně křídla 100 mm. Zkontrolujte, zda drak visí ve vodorovné poloze (naklání-li se na jednu stranu, je ho třeba vyvážit kouskem plastelíny na straně druhé).

První let

Malajský drak Létání je velmi jednoduché. Háček č. 1 zavěste za zadní otvor v dílu č. 12 (při silnějším větru použijte otvor přední), draka jednou rukou nastavte proti větru a po jeho nafouknutí ho vypusťte. Druhou rukou současně uvolňujte poutací vlasec. Jestliže jste dodrželi pracovní postup, bude drak létat bez problémů. Po skončení létání jednoduše vyndáte nosník č. 7 ze závěsů č. 6 a draka stočíte do ruličky. POZOR, nelétejte s drakem v blízkosti elektrického vedení, hrozí smrtelný úraz!

Autor

Jiří Kalina