Slavné světové hlavolamy

Sdílej
 

Historie hlavolamů je velice stará. Jeden z prvních vyřešil po svém Alexandr Veliký. V městě Gordion byl v chrámu uvázán vůz, na němž přijel budoucí král, spletitým uzlem. Pověst pravila, že kdo si s uzlem poradí, dobude Asii. Alexandr příliš nepřemýšlel a gordický uzel rozetnul mečem. Hlavolamem bylo i slavné Kolumbovo vejce. Kolumbus je užil jako důkaz toho, že i těžké úkoly se lépe podaří vyřešit při použití vtipu. Když nikdo nedokázal postavit vejce na špičku, vzal je a špičku naklepl. A vejce stálo. Hlavolamy jsou znamenitým duševním cvičením a dobře myslící mozek nám pomáhá řešit i problémy normálního života. V minulém století žil Samuel Loyd, muž, který na hlavolamech vydělal i prodělal miliony dolarů. Měl skvělou matematickou hlavu plnou nápadů a hravost dítěte. Pustil do světa řadu hlavolamů, které ovládly svět. O jednom z nich - Mizejícím Číňanovi, si teď povíme.

Mizející Číňan

Slavné světové hlavolamyV roce 1896 zaplavil hračkářské obchody v USA a později i v Evropě barevný obrázek do kruhu seřazených Číňanů. Vnitřní kotouč byl otočný kolem středového kolíčku. Vtip hříčky byl v tom, že pootočením kotouče o jeden dílek se místo tuctu Číňanů, který napočítáte na kresbě 1, objeví Číňanů třináct! Kde se tam ten třináctý vzal? Pootočíte zpět do původní polohy a Číňan je zase pryč! Pořídíte-li si kopii obrázku na kopírce, vystřihnete vnitřní kotouč přesně podle obvodu, nalepíte na karton a ve středu propíchnete špendlíkem, můžete se o tom přesvědčit.

SOUTĚŽ

SoutěžObrázek č. 2 se třinácti čarami překopírujte a podél šikmé čáry rozstřihněte. Posunete-li nyní horní díl vlevo nahoru, je najednou na obrázku čar jen dvanáct! Je to stejná záhada jako s mizejícím Číňanem. Kam se nám jedna čára ztratila? Pod stolem ji nehledejte, ale zkuste najít logické (nebo matematické) vysvětlení. Povede-li se vám to, pošlete řešení do 14 dnů na adresu redakce. Tři řešitelé dostanou odměnu.