Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
CELOROČNÍ SOUTĚŽ Milí čtenáři,

Hryzec vodní (Arvicola terrestris)srdečně vás zveme na benefiční koncert a slavnostní ukončení vodní kampaně "Živel voda" s předáváním hlavních cen, výstavou fotografií a obrázků vítězů letní soutěže a dalším programem. Tento koncert, na kterém zazní vánoční písně Jana Vodňanského a Petra Skoumala, se uskuteční v sobotu 16. prosince od 14.00 hod. v pražské Malostranské besedě. Lístky budou k dostání v obvyklých předprodejích. Všichni účastníci celoroční kampaně obdrží pozvánku, na kterou si budou moci zakoupit lístky s 50 % slevou a v průběhu koncertu vyzvednout tričko s vodním logem. Výsledky letní soutěže nám bohužel z minulého čísla vypadly, za což se omlouváme a přinášíme je teď, některé vítězné práce vám představíme na konci roku. Jak jste tedy dopadli? První místo za nejlepší fotografii získal Petr Juračka z Holic, nejlepší povídku zaslal Igor Dobroruka z Bílé Třemešné a nejlepší kresbu Lucie Poslední ze Zruče - Sence. Vítězem zadání z čísla 19. se stal Miroslav Kučera z Radiměře, který vyhrál potápěčské brýle a šnorchl.

Odpovědi z minulého zadání

1. Voda v přírodě. V pořadí světadílů, ze kterých odtéká největší množství vody, je na prvním místě Asie (14 000 km3 za rok) a následují Jižní Amerika (11 700 km3) a Severní Amerika (8180 km3). Plavín štítnatý (Nymphoides peltata) s trvale ponořenými kořeny2. Voda a rostliny. Mokřadní rostliny s ponořenými kořeny využívají pro jejich zásobování vzduchem speciální pletivo, odborně nazývané aerenchym. 3. Voda a živočichové. Drobný savec, který žije přes léto ve vodě a přes zimu v zemi, se jmenuje hryzec vodní (Arvicola terrestris). Je velký skoro jako potkan, dobře se potápí a plave. Na jaře a v létě se živí dužnatými rostlinami rostoucími na březích tekoucích i stojatých vod. Na zimu vodu opouští a toto roční období tráví pod zemí. V té době jsou jeho potravou často kořeny stromů v sadech. 4. Voda a člověk. Pocení slouží k ochlazování organismu. Vypařová-ním vody na povrchu kůže se tělo ochlazuje a brání se tak vysoké teplotě okolního prostředí nebo přehřívání (například při tělesné námaze při sportování). Tento mechanismus může selhat, když člověk nepřijímá dostatečné množství tekutin - dochází pak k přehřátí organismu. 5. Voda v domácnosti. Dešťové vody z vaší střechy odtékají do dešťové kanalizace a pak do potoka či řeky. Mohou také odtékat do jednotné kanalizace a pak do čističky, nebo do povrchové stružky či potůčku, nebo zasakují atd. Dešťovou vodu lze zužitkovat k zalévání, ale i pouhé zasakování patří mezi vhodné způsoby jejího využití. 6. Znečištění vody. Naše velkoplošná chráněná území ochraňující především údolí (nivy) velkých řek se jmenují CHKO Litovelské Pomoraví, CHKO Poodří, eventuálně též CHKO Třeboňsko, která chrání rybniční pánve a nivu Lužnice.

A teď již otázky posledního kola.

Voda v přírodě 1. Voda v přírodě
Který vodní tok je nejdelším tokem v České republice? Napište jeho přibližnou délku. Najděte oblast, kde pramení, a místo, kam ústí.
Voda a rostliny 2. Voda a rostliny
Mohou rostliny (nebo jejich celé porosty) nějak ovlivnit počasí (teplotu, množství srážek, vlhkost vzduchu, výskyt rosy a námrazy)?
Voda a živočichové 3. Voda a živočichové
a) Kterému ptáku se říká létající drahokam a kam od nás odlétá na zimu? b) Vyskytuje se někde ve vašem okolí?
Voda a člověk 4. Voda a člověk
Co se děje s vodou od chvíle, kdy ji vypijete, až do chvíle, kdy se vylučuje ven z těla? Jaké hlavní funkce má voda v lidském těle?
Voda v domácnosti 5. Voda v domácnosti
Popište alespoň pět rozšířených způsobů plýtvání vodou v domácnosti.
Znečištění vody 6. Znečištění vody
Popište alespoň pět způsobů, jak pomoci chránit vodní zdroj ve vašem okolí nebo mu jinak prospět.

Ze zadaných témat si opět vyberte alespoň tři (můžete však odpovědět na všech šest) a odpovědi zašlete na adresu ABC nejpozději do 30. listopadu. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Voda". V Českém rozhlase 2 budou vítěz tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k celému vodnímu tématu uvedeny ve středu 13. prosince v pořadu Rádio na polštář. Výsledky budou uvedeny již od začátku prosince na internetových stránkách vodní informační kampaně www.koniklec.cz/informacnikampan.