Můj web 7

Sdílej
 
Tvorba vlastní stránky - odkazy, návěští

Můj web 7Proč je s internetem tak snadné pracovat? A co se nám na něm tolik líbí? Jsou to odkazy, které se nacházejí na většině stránek a díky nimž se můžete po internetu snadno pohybovat.

JAK ODKAZOVAT

Zdrojový kód stránky abc.planeta.cz po přidání odkazu na www.iabc.czAbyste mohli jednoznačně určit místo, kam odkazujete, musíte znát jeho přesnou adresu. Proto byl pro potřeby internetu vytvořen tzv. URL (Uniform Resource Locator). URL je úplná adresa, ale my budeme používat pouze její zkrácenou podobu, která vypadá takto: schéma: //server/cesta. Schéma je obvykle protokol pro dosažení daného místa, v našem případě HTTP nebo FTP. Server je internetová adresa v běžném tvaru a cesta je přístup do adresáře a jméno souboru, který požadujete. Poslední příklad z minulého dílu má tedy URL: http://abc.planeta.cz/krok5.htm. Znamená to, že na serveru abc.planeta.cz je soubor krok5.htm, který je přístupný z internetu za využití protokolu HTTP (HyperText Transfer Protocol). V HTML se používá pro vložení odkazu tag

&ltA>
a jeho atribut HREF. Vložený odkaz bude v našem textovém editoru vypadat takto:
<A HREF="URL">
text, který se má zobrazit jako odkaz
</A&gt
. Za počátečním &lt<A je mezera, URL se píše do uvozovek a zakončuje párově </A&gt. V zápisu URL musíte dbát na to, abyste napsali celou cestu přesně, s rozlišováním malých a velkých písmen. V našem případě můžete na hlavní stránku na adrese abc.planeta.cz vložit odkaz na některý z již uskutečněných kroků:
<A HREF="">krok 5</A>
a prohlížeč pak zobrazí odkaz krok 5, který vede na stránku s ukázkami barev. V příkazu je zadaná celá cesta, tedy schéma, server i cesta. Pokud se však soubor, na který odkazujete, nachází ve stejném adresáři jako vaše stránky, můžete si celý tvar adresy (URL) zkrátit na tzv. relativní URL. Výše uvedený odkaz bude při použití relativního URL vypadat takto:
<A HREF="">krok5</A>
. Neuvádí se ani schéma, ani server, prohlížeč si tyto údaje automaticky doplní podle lokace stránek. Abyste nemuseli vypisovat do adresního řádku celou cestu, umístěte na hlavní stránku abc.planeta.cz odkazy na všechny kroky.
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Moje první stránka</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Zde je seznam kroků, které jsme již při tvorbě stránky prošli:
<P>
<A HREF="krok1.htm">krok 1</A><BR>
<A HREF="krok2.htm">krok 2</A><BR>
<A HREF="krok3.htm">krok 3</A><BR&gt
<A HREF="krok4.htm">krok 4</A><BR&gt
<A HREF="krok5.htm">krok 5</A><BR&gt
</BODY>
</HTML>
Obecně platí, že pokud máte adresář se svými stránkami, používáte pro vzájemné odkazy relativní URL, pro vložení odkazů na jiné servery musíte vkládat absolutní URL. Určitě jste již viděli stránky časopisu ABC na internetu, takže si na ně můžete vytvořit odkaz:
<A HREF="">časopis ABC</A>
, který prohlížeč zobrazí jako časopis ABC.

ODKAZY NA STRÁNCE

Ukázka umístění návěští ve zkráceném textu kóduKromě odkazů na jiné stránky se můžete také odkazovat na určité místo téže stránky. Používá se stejný tag <A>, ale atribut NAME ve spojení s částí URL, kterou nazveme fragment. Fragment tvoří jméno návěští uvozené znakem #. Aby odkaz správně fungoval, musíte udělat dva kroky - nastavit návěští a vytvořit odkaz na toto návěští. Ukážeme si to na HTML podobě minulého dílu seriálu na adrese abc.planeta.cz/cl0600.htm. V nadpisu je slovo barvy, které bude odkazem. Návěštím bude začátek odstavce o barvách, začínající slovy Na stránce s barvami, a návěští označíme aaa. Nyní na začátek odstavce o barvách vložíte příkaz označující návěští

<A NAME="aaa">
Na stránce s barvami
, dále bude věta pokračovat beze změny. Na návěští s názvem aaa a obsahem Na stránce s barvami bude odkazovat slovo barvy z nadpisu, takže jej doplníte o příkaz 
<A HREF="#aaa">barvy</A>
. Pokud kliknete na slovo barvy, přesunete se v textu na začátek odstavce o barvách. To je také nejčastější použití návěští. Máte-li dlouhou stránku, nahoru připravíme odkazy do nižších částí textu a usnadníme tak čtenářům orientaci. Je možné se takto odkazovat i na části jiných dokumentů.