Warlords Battlecry

Sdílej
 
Rozkaz k útoku! Hlouček vystrašených vojáků se nerozhodně vydal na pochod. V tom okamžiku se od skupiny velitelů uprostřed vesnice oddělil muž s praporem a přidal se k družině. Jeho mladá, přesto hlubokými vráskami pokrytá tvář vypovídala o zkušenostech z předchozích bitev. Pohled na něj působil na vojáky jako lék. Strach z očí se jim pomalu vytrácel a jejich mysl ovládla jediná myšlenka - zvítězíme!

Warlords BattlecryDříve než vám prozradím, jak se mi líbila hra Warlords Battlecry, musím vzpomenout skvělou herní trilogii Warlords, která této novince před lety předcházela. I když píši o trilogii, měla hra díly čtyři, mezi dvojkou a trojkou byly totiž ještě Warlords DeLuxe. Warlords byla tahová strategie. S hrdinou na koni, který byl doprovázen družinou bojovníků, jste pobíhali po mapě, na níž byla města, která bylo nutno dobýt. To se odehrávalo v jednotlivých kolech. Jen samotný boj byl z dnešního pohledu poněkud podivný. Nemohli jste jej totiž bezprostředně ovlivnit. Proběhlo jen jakési vizuální ztvárnění průběhu bitvy, přičemž výsledek vycházel ze síly bojovníků, pravděpodobnosti jejich výhry a také tak trochu z náhody. Přesto byly staří warlordi skvěle hratelní a bezpochyby jim náleží trůn v síni slávy počítačových her.

Realtimová strategie plus

Warlords Battlecry už není tahová hra, ale strategie v reálném čase s celkem zdařilou RPG částí. Jak už je u tohoto typu her zvykem, musíte stavět domečky a postupně je vylepšovat. Nejprve je třeba postavit palác a pak je teprve možné vyrábět některé jednotky. Na stavbě se může podílet každá postava, včetně hlavního hrdiny. Každým upgradem paláce získáváte možnost upgradu jednotek a stavby dalších domečků. Ve hře potřebujete čtyři suroviny. Ty můžete buď těžit, nebo můžete vyrabovat nepřátelský důl.

Vývoj hrdiny

Warlords BattlecryNa začátku si vybíráte jednoho hrdinu z osmi fantasy ras. Ve hře se k němu přidají další členové družiny, kteří spolu s ním přecházejí do dalších misí a stejně jako on získávají v bojích zkušenosti. Když hrajete jednotlivé mise a přijdete o hrdinu nebo některého ze stálých členů jeho družiny, celkem nic se neděje. V kampani je nutné hrdinu a jeho přátele bránit, padnou-li, je s vámi většinou amen. Zkušenosti můžou hrdinové získat jednak v boji a jednak můžou sbírat předměty, které jim vylepšují určité vlastnosti. Nejlepší nápad hry je, že síla a zkušenosti hrdiny a jeho družiny se odrážejí i na jednotkách pohybujících se v jejich blízkosti. U postaviček vojáků se objeví hvězdička a stávají se silnějšími.

Verdikt

Warlords BattlecryWarlords Battlecry je celkem zdařilá strategická hra. Přesto jsem měl pocit, že není něco v pořádku. Hra se mi zdála nespravedlivá. I když jsem hrál nízkou obtížnost, velmi záhy po začátku každé mise se ke mně přihrnuli nepřátelští vojáci a začali masakrovat moje slaboučké vojsko. Než jsem se vzchopil a začal vyrábět jednotky, které za něco stojí, strávil jsem hodinu odháněním dotěrných nepřátelských much. Přestože po technické stránce Battlecry své předchůdce překonává, nemůžu je ubránit dojmu, že se hratelností starým warlordům nevyrovná.

CHEATY

IAMATANK - nesmrtelnost IAMASEER - odkrytí mapy IAMALOSER - prohra IAMAWINNER - vítězství IAMANARCHMAGE - všechna kouzla