Elektrická kytara - základ rock-and-rollu

Sdílej
 
Snad žádný hudební nástroj nezahýbal v historii s muzikou tolik, jako elektrická kytara. V relativně krátké době, od padesátých let po současnost, dala vzniknout neuvěřitelnému množství hudebních žánrů, ve kterých se dnes už nevyznají ani skuteční odborníci. Jména slavných kytaristů jsou v povědomí lidí zakotvena pevněji než jména mnohých současných politiků.

Nejznámější elektrickou kytarou je asi Fender Stratocaster, na který hrála i taková esa, jako byl například Jimi Hendrix nebo současné hvězdy Eric Clapton či Lenny Kravitz. Sláva tohoto nástroje nepohasíná ani v současnosti, ba právě naopak - klasika přitahuje. Stratocaster se v téměř nezměněné podobě vyrábí již od roku 1954. Tělo je vyrobeno z olšového a krk z javorového dřeva.

Tvary kytar

Vzhledově se elektrická kytara od akustické liší tím, že má štíhlejší krk a plné tělo. Existují i kytary s dutým tělem a snímači, které spojují přednosti obou variant, ty se nazývají elektroakustické. Tvarů elektrických kytar je mnoho, na jejich funkčnost to však nemá téměř žádný vliv. Každý nástroj má samozřejmě své výhody a nevýhody. Kytarista, který není zvyklý na jediný nástroj, může vybírat podle toho, jak mu která kytara padne do ruky. Umí-li však kytarista vlastností jednotlivých typů plně využít, nebývá střídání kytar na škodu. Keith Richards z Rolling Stones při jediném koncertě vystřídá i pět šest typů kytar. Gibson Les Paul Standard Gibson SG Gibson Flying V Gibson Firebird Gibson Explorer Fender Telecaster Fender Stratocaster

Snímače

Snímače přeměňují akustické vlny v elektrický signál, který se ve výstupním zařízení (kombu) zesiluje a přeměňuje zpět v akustické vlny. Kytary Fender a jejich imitace mají snímače typu "single coil", které jsou tvořeny šesti permanentními magnety obtočenými cívkou. Tento typ snímačů dává kytaře ostrý kovový zvuk. Kytary značky Gibson a jejich imitace mají naproti tomu snímače typu "humbucking". Ty jsou tvořeny dvěma cívkami, které mají společné jádro z permanentního magnetu. Navíc lze snímače jednotlivých strun samostatně dolaďovat. Systém humbucking zvuk kytary změkčuje.

Kobylka, zámky, vibrato

Tvar kobylky je u každého typu kytary jiný. Její pomocí můžete nastavovat výšku strun nad hmatníkem kytary. Některé kytary bývají opatřeny zámky, které naladěné struny uzamykají, takže se kytara tak snadno nerozladí. U některých typů se můžete setkat i s vibratem, není to však (stejně jako zámky) nutné vybavení každé kytary. Zatlačením rukou na páku vibrata lze hraný tón zvýšit, puštěním se struny vrátí na své původní ladění.

Kombo

KomboElektrická kytara se bez zesilovače a reproduktoru neobejde. Kombo v sobě skrývá obě tyto významné části. Bývá opatřeno uchem pro snadnější přenášení, a tak je můžete použít jak při cvičení doma, tak i při koncertním vystoupení.

Stack

StackNáročnější kytaristé používají místo komba stack, u kterého je zesilovač fyzicky oddělen od reproduktoru. Použití stacku je v podstatě stejné jako u komba. Stacky bývají mnohem výkonnější, ale o to objemnější a těžší.

Multiefekt

MultiefektMultiefekt má stejnou funkci jako série samostatných krabiček. Jeho výhodou je, že se snadněji přepravuje a při hraní nemusíte překračovat kabely, kterými jsou krabičky pospojovány. Má to ale jeden háček - může obsahovat i efekty, které nepotřebujete a nikdy nepoužijete.

Efektové pedály (krabičky)

Efektové pedály (krabičky)Efektové pedály (krabičky)Krabičky se zapojují mezi kytaru a výstupní zařízení (kombo, stack). Čistý zvuk kytary vycházející ze zesilovače se po sešlápnutí vypínače krabičky zkreslí (drivy), nebo upraví čistými efekty. Křaplavý zvuk punkových či ostrý zvonivý zvuk metalových kytar mají na svědomí drivy (boostery). Krabičky s čistými efekty tón nedeformují, ale čistí, protahují, dodávají mu echo či upravují jeho frekvenci. Krabiček můžete zapojit i několik za sebou a jejich efekty se pak sčítají. Před efektové pedály či úplně za ně se zapojuje kompresor (Wah pedal), který slouží k zesílení tónu. Všechny krabičky můžete mít přehledně složené ve speciálním kufříku.

Kytarové procesory a syntetizátory

Kytarové procesory a syntetizátoryKytarové procesory a syntetizátoryKytarový procesor je v podstatě multiefekt s přidanými funkcemi. Kromě běžných i méně běžných efektů z krabiček na něm můžete vyrábět vlastní zvuky a efekty či využít vestavených doprovodů. Pomocí syntetizátoru uděláte ze své kytary například bubny nebo piano. Syntezátory mají spoustu programů, jejichž pomocí naučíte svou kytaru cinkat, bručet nebo třeba i štěkat.