Masožravky za oknem

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Rosnatka okrouhlolistáV dnešní době se dají doma pěstovat nejneobvyklejší druhy pokojových rostlin - včetně mnoha druhů rostlin masožravých. Specialisté pěstují i tak náročné druhy, jako jsou např. tropické láčkovky, kterým se daří pouze v pokojovém tropickém skleníčku. Přesto se pěstování masožravých rostlin nemusíte vzdávat - prakticky v každém lepším květinářství nebo zahradnictví lze zakoupit několik druhů rosnatek, tučnic, špirlic a dalších snadno pěstovatelných druhů. Jedním z nejrozšířenějších a nejméně náročných druhů je rosnatka kapská (Drosera capensis).

Nároky na prostředí

Rosnatka kapská roste v podobných podmínkách jako naše rosnatka okrouhlolistá (D. rotundifolia - pozor, v přírodě je přísně chráněná!). Vyžaduje proto neúživný kyselý substrát, nejlépe čistý rašeliník, případně směs rašeliníku s říčním pískem. Substrát musí být neustále vlhký, ale vzdušný, to znamená, že rašeliník nesmíte v květináčku či misce příliš udusat. Kromě půdní vlhkosti vyžadují rosnatky i značně vysokou vlhkost vzdušnou, nejlépe se jim proto daří v menších zakrytých skleněných akváriích, v nichž květináčky zapustíte do písku či rašeliníku. Potřebují poměrně hodně světla, snášejí i přímé oslunění - v tom případě však musíte akvárium odkrýt, abyste rostlinky neuvařili.

Péče

Rosnatka kapskáRosnatky zalévejte měkkou (dešťovou nebo alespoň převařenou či odstálou) vodou a vždy jen spodem. V zimním období je přemístěte do chladnější světlé místnosti a zálivku mírně omezte - květináč by neměl stát ve vodě, substrát však nikdy nesmí zcela vyschnout. Lov hmyzu zajišťuje rosnatkám dusíkaté látky chybějící v půdě. Vrchní sklo by nemělo zakrývat akvárium zcela, mezery mezi ním a stěnami akvária zajišťují dostatečný přísun drobného hmyzu, zejména tehdy, když stojí na otevřeném okně. Rosnatku můžete samozřejmě přikrmit nějakou tou ulovenou muškou, ale pozor - raději méně než více. Každý list je totiž schopen strávit dva až tři úlovky a pak odumírá. A rostlina je zvyklá "hladovět": i v přírodě čeká na nějaký ten úlovek dlouhé dny...

Pozor!

Na rozdíl od většiny ostatních pokojových rostlin rosnatky nesmíte v žádném případě hnojit. Také zalévání tvrdou vodou z vodovodu vede dříve či později k jejich úhynu.