Živá planeta Země

Sdílej
 
ZNÁTE SVŮJ SVĚT? Vítáme vás u dalšího pokračování naší soutěže o Zemi, kterou pořádá Agentura Koniklec. Vítězi prvního kola (v č. 1) se stali Věra Kubínová z Frýdlantu n. O., Alena Pauchová z Bohuňovic a Petr Dvořák z Okříšek. Každý z nich vyhrál batůžek na výlety.

Otázky dnešního soutěžního kola

1. Které místo na Zemi leží nejvýše a které naopak nejníže? 2. Kteří naši ptáci hnízdí v norách, jež si sami vyhrabávají? 3. Jak je v ČR zabezpečena ochrana vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů? Své odpovědi posílejte na adresu ABC nejpozději do 21. března. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Země". Vítěz tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k tématu budou uvedeny ve středu 4. dubna v pořadu Českého rozhlasu 2 Rádio na polštář. Na internetových stránkach www.koniklec.cz najdete výsledky soutěže a řadu dalších zajímavostí již od 1. dubna.

Správné odpovědi na otázky z minulého kola (ABC č. 3).

kůra; svrchní plášť; litosféra; astenosféra; proudění v plášti; vnější jádro; vnitřní jádro1. Na řezu Zemí můžeme rozlišit tyto vrstvy: svrchní plášť, spodní plášť, vnější jádro, vnitřní jádro. Žluťásek řešetlákový se probouzí brzy na jaře, v létě pak létá jeho druhá generace2. Mnoho motýlů na podzim uhyne a jako druh přečkají zimu ve stadiu vajíček či larev v rostlinném pletivu, pod kůrou či kameny, v zemi ap. Druhy, které přezimují jako imaga (= dospělci, např. babočky, bělásci, žluťásci), vyhledávají dutiny, jeskyně, pukliny nebo i půdy či sklepy a další nevytápěné prostory lidských obydlí. 3. Ke stavební činnosti se těží např. vápenec, žula, čedič, písek atd.