No One Lives Forever

Sdílej
 
CO SE HRAJE

No One Lives ForeverJmenuji se Bond, James Bond. Mám povolení zabíjet a dal bych si jedno suché martini s vodkou. Protřepat, nemíchat. Takto by klidně mohla začínat hra No One Lives Forever - je to totiž bondovka jako řemen. To, že tak nezačíná, má na svědomí hlavní postava hry - je jí totiž Cate Archerová, nikoli agent 007. Tato bývalá zlodějka, najatá a vycvičená britskou tajnou službou UNITY, na svou první misi vyráží v době, kdy jsou špioni UNITY postupně likvidováni. Jenže selže. Ne vlastní vinou, ale protože padla do nepřáteli dobře vymyšlené pasti. Je zřejmé, že za vším stojí zrádce ve vlastních řadách pracující pro H. A. R. M., teroristickou organizaci, která má pravděpodobně na svědomí vraždy tajných agentů UNITY. I další mise je neúspěšná, a Cate musí nyní prokázat své schopnosti a přesvědčit nadřízené, že je ženou na svém místě.

Vzhůru do akce

No One Lives Forever Mise jsou většinou rozděleny na několik kratších částí, mezi kterými se nelze pohybovat jinak než plněním daných úkolů a následným postupem. V každé misi máte jiné poslání. Někdy vůbec nesmíte použít zbraň, v jiných se prostě musíte prostřílet. Také prostředí, v nichž se pohybujete, jsou velmi rozdílná. Podíváte se třeba do Maroka, Berlína nebo Švýcarska. Budete pronikat do nepřátelských základen, zachraňovat vědce, čistit teroristy obsazené letadlo nebo se potápět k vraku ohromné nákladní lodi... K této náročné práci samozřejmě budete potřebovat přiměřenou výzbroj. Nečekejte žádné raketomety, pulsní kanony apod. Vaše zbraně odpovídají době, ve které se hra odehrává (zhruba 60. léta), takže disponujete několika druhy pistolí, revolverem, lehkými automaty, kalašnikovem, karabinou s optikou, kterou později nahradí ostřelovací puška. Před každou misí si ale musíte z dostupných zbraní vybrat nejvíce tři a zbylé lze najít během akce.

Trocha techniky

No One Lives Forever Hru vidíte z vlastního pohledu (což je vzhledem k současnému trendu maximálního využívání tombraidrovského pohledu třetí osoby spíše výjimka). Engine (program, který hýbe všemi předměty ve hře) sice nedosahuje kvalit Quaka 3 a No One Lives Forever vypadá spíše jako trochu barevnější Deus Ex, ale grafické zpracování (zejména textury) je na opravdu vysoké úrovni. Zvuky se zdají sice jen průměrné, ovšem spolu s hudbou, která přechází od hravých melodií šedesátých let po dramatické instrumentální pasáže během akce a mění se podle situace, v níž se právě nacházíte, tvoří jediný skvěle propojený celek.

Pekelné vynálezy

No One Lives Forever Menší množství zbraní autoři vyvažují hromadou vynálezů, kterými vás, jako správného britského agenta, zásobují. Budete mít sponu, použitelnou jako šperhák nebo jako otrávenou jehlu, brýle se zabudovaným fotoaparátem, zapalovač s acetylenovým hořákem, explozivní rtěnky i robotického psa. Nepřátelé jsou nepříjemní, míří velmi přesně a vy se během mise nemůžete léčit - nacházíte pouze neprůstřelné vesty. Tahle hra vás prostě nudit nebude. Lehce retro laděná akce s pořádnou dávkou bondovské nadsázky a skvělým designem misí (toto je asi první hra, kde jsem skákal z letadla a padák si musel ulovit až během letu) čeká na vás.

CHEATY

Pro aktivaci cheatů stiskněte během hry klávesu T a pak napište následující kódy: mpimyourfather - nesmrtelnost mpdrdentz - plné zdraví mpwonderbra - plné brnění mpwegotdeathstar - nekonečně nábojů mpkingoftehmonstars - všechny zbraně a náboje mpgoattech - všechna vylepšení zbraní mpyoulooklikeyouneedamonkey - všechna brnění mpmaphole - dokončí misi mpasscam - přepínání mezi vlastním pohledem a pohledem třetí osoby