Abeceda sběratele hokejových karet

Sdílej
 

V dnešním povídání o hokejových kartičkách si řekneme něco více o jejich oceňování a také o tom, že kartičky nevycházejí jenom v zámoří. Zabrousíme do historie při povídání o hokejových - a tedy kartičkových - legendách. Cena neboli hodnota kartičky je jednou z nejsložitějších záležitostí v oblasti sběratelství. Jak vlastně poznat cenu kartičky? Hned na začátku je třeba uvést nejdůležitější pravidlo pro prodej a nákup kartičky: Cenu vždy určuje nabídka a poptávka! V praxi to znamená, že u nás za kartičky třeba Jágra nebo Haška zaplatíte více než kdekoli jinde na světě, zatímco Lindros nebo Forsberg jsou nejdražší v USA nebo ve Švédsku. To samé platí i pro karty naší hokejové ligy. Zatímco v Litvínově jsou nejžádanější (a tedy nejdražší) místní hokejisté, ve Zlíně se zase nejvíce obchoduje s jejich "miláčky". Hokejové legendy mohou vycházet i na současných kartičkách Pěkně vypadající kartička nemusí být vždy drahá (cena této je asi 50 Kč) Roman Šimíček na finské sérii pro rok 1999 - 2000 Avšak zpět ke kartičkám z NHL. Jejich hodnota je uvedena ve specializovaném ceníku Beckett Hockey Collector, kde se dá většina vydaných karet vyhledat. Je to nejlepší způsob, jak rozpoznat kartičku za pár korun od jiné za několik tisíc. Uvedená cena je stanovena v závislosti na několika parametrech, mezi které patří: počet vydaných kusů, kvalita kartičky, kdo je na ní zobrazen. Znamená to tedy, že největší cenu pro nás bude mít karta, která je ve špičkové kvalitě, je jich vydáno málo a je na ní někdo z nejsbíranějších hokejistů. Evropské kartičky tvoří důležitou součást tohoto sběratelství. Každá z evropských hokejových velmocí totiž vydává kartičky ze své ligové soutěže a ve Švédsku vyšly dokonce kartičky k příležitosti konání mistrovství světa v ledním hokeji, na kterých jsou hokejisté zobrazeni v národních dresech. Tyto evropské série jsou vítaným zpestřením pro sběratele. Vždyť který z fanoušků Romana Turka by například nechtěl mít jeho německou kartičku z doby jeho působení v této zemi? Legendy - tak jako se hokejové legendy vepsaly svou výjimečností do dějin hokeje, stejně se zapsaly ceny jejich kartiček do ceníků hokejových kartiček. Jestliže byste si chtěli pořídit kartičky legend z dob jejich největší slávy, museli byste sáhnout pořádně hluboko do peněženky. Jen se podívejte na několik příkladů cen těchto karet:

Motiv

Vydavatel

Rok

Číslo karty

Dnešní cena

G. Howe

Parkhurst

1951-52

66

100 000 Kč

Bobby Hull

Topps

1958-59

66

100 000 Kč

B. Orr

Topps

1966-67

35

85 000 Kč

M. Richard

Parkhurst

1951-52

4

55 000 Kč


A na závěr tradiční pozvánka: Největší burza hokejových karet se koná 6. 11. 1999 v KD Krakov, Praha 8-Bohnice. Bližší informace dostanete na tel. 0603/73 55 74 nebo 02/333 705 25.

Soutěž o Zlatou helmu Deli Super!

Tyčinka plná energie hraje s českou extraligou!

Soutěž o Zlatou helmu Deli Super!Ty jsi fanoušek! Ty soudíš! Můžeš rozhodnout pomocí hlasovacího lístku na každém extraligovém stadionu, internetové stránky www.hokej.cz, nebo bezplatně telefonicky na čísle 0800 100 110