Specialita pro stratégy

Sdílej
 
Příznivci strategií a adventur mají v porovnání s ostatními hráči asi nejmenší nároky na hardware počítače. S nástupem 3D technologií do obou žánrů sice nároky na počítač jako takový značně vzrostly, ale k ovládání těchto her stále stačí myška a klávesnice. Realtimové strategie však přitahují stále více lidí, a tak po pilotech a automobilových závodnících mají svůj speciální herní ovladač i vojevůdci.

Spousta kláves

Všechny funkce Strategic Commanderu lze nastavit v menu nebo během hry pomocí tlačítka "Rec"Jmenuje se Strategic Commander a vypadá trochu jako želva (tvar ovladače je bohužel uzpůsoben jen pro praváky). Jeho úkolem není nahradit osvědčenou myš, ale zrychlit zadávání klávesových povelů, jako je vytváření skupin, značení cesty apod. K šesti pohodlně ovladatelným tlačítkům můžete přiřadit jakoukoliv klávesovou kombinaci, která bude při zmáčknutí příslušného knoflíku vyslána do počítače. Protože na boku "želvy" jsou další tři tlačítka, která lze kombinovat s šesti hlavními, můžete povelů zadávat třikrát tolik (tedy 18). Příjemné je, že tlačítka jsou podsvícená a svítí jen ta, která mají přiřazenou nějakou funkci. Protože ani 18 povelů k promyšlenému ovládání nestačí, nachází se na základně ovladače třípolohový přepínač, kterým volíte ještě tři režimy (ke každé poloze přepínače lze přiřadit jiné ovládací schéma - např. jedno pro boj, druhé pro správu základny a třetí univerzální). A aby těch knoflíků nebylo málo, jsou tu ještě dva ovládající přibližování a oddalování pohledu kamery (zoomování).

Let nad bojištěm

Všechny funkce Strategic Commanderu lze nastavit v menu nebo během hry pomocí tlačítka "Rec"Chytnete-li Strategic Commander za "krunýř", můžete jím hýbat do stran a otáčet. Tato funkce slouží k pohybu po mapě a otáčení pohledu bez pomoci myšky (nepříjemné je, že pokud hra nepodporuje ovládání pohybu kamery šipkami, nelze obrazem pomocí Strategic Commanderu hýbat). Ovladač nejvíce ocení hráči 3D strategií, v nichž neustále poletujete nad bojištěm a hledáte nejvhodnější úhel pohledu, ovšem ani při hraní klasických 2D strategií typu Command&Conquer se tato "útočná želva" neztratí.