Plastikové modely 15

Sdílej
 

Další možná úprava podvozkové nohy

Postup při lepení nitě k podvozkuVytažení polystyrenové nitěPodvozkové nohy skutečných letounů jsou složitým zařízením, na hony vzdáleným jednoduché "tyčce" zakončené čepem k nasunutí kola. I když ale měl letoun podvozkové nohy relativně jednoduché, v modelovém provedení se dají vždy vylepšit. První úpravou může být znázornění hydrauliky.

Brzdové trubičky

Naprostá většina letounů vybavených hydraulickým brzdným systémem má brzdové trubičky vedeny po podvozkové noze a pomocí příslušných šroubení napojeny na brzdový buben kola. I tyto trubičky lze na modelu s úspěchem znázornit. Příkladem může být stíhací dolnoplošník druhé světové války North American P-51 Mustang. V tomto případě si pomůžete tenkou polystyrenovou nití, kterou získáte vytažením z polystyrenové tyčky - zbytku licího rámečku.

Vytažení polystyrenové nitě

Polystyrenovou tyčku podržíte mezi dvěma prsty, nahřejete ji nad plamenem svíčky a tahem rukou vytvarujete do tenké nitě. Musíte přitom dát pozor a nepřiblížit se s polystyrenem k plameni moc blízko, neboť hrozí jeho přepálení. V opačném případě se polystyren neprohřeje a nit z něj nelze vytáhnout. Podaří-li se vám však nit přece jen přepálit, nic si z toho nedělejte. Polystyrenových zbytků je dost a s přibývající praxí vám vytažení polystyrenové nitě nebude dělat žádný problém.

Přilepení "hydrauliky"

Podvozek mustangu sice patří k jednodušším, ale i jeho detailní znázornění je složité. Stačí se podívat do podvozkové šachty nabité různými výztuhami či trubičkami hydraulického systému. Zajímavý je i sklopný přistávací reflektor - (zde) pracovní polHlavní podvozek amerického univerzálního letounu F-18 Hornet patří k těm složitějším. Než se podvozková noha při zatahování a opětovném vysunování dostane do správné polohy, všelijak se láme. To je samozřejmě náročné na pevnost materiáluPo vytvarování "brzdové trubičky" nastává problém, jak ji k podvozkové noze připevnit. Lepidlo na polystyren nelze použít, neboť to by tenkou nit zničilo. Nejvýhodnější je použít k lepení některé rychleschnoucí disperzní lepidlo, které je k polystyrenu neutrální. Postup přilepení nitě vidíte na obrázku.

Autor

Václav Šorel Kresba Jiří Petráček