Myš aneb

Sdílej
 
Jak o hlodavce computerového pečovati

myšMyš je asi nejrozšířenějším zvířátkem v počítačích (druhým nejrozšířenějším jsou zřejmě bohužel viry). K počítači může být připojená kabelem přes sériový port, PS2, USB či bezdrátově infračerveným rozhraním. Věc, která vypadá jako myš obrácená na záda, je buď myš obrácená na záda, nebo trackball - ukazovací zařízení, u kterého točíte přímo kuličkou a nemusíte jezdit po podložce. Výhodou trackballů jsou především menší nároky na prostor - hodí se ale jen pro kancelářské aplikace.

Myší silnice

Co je uvnitř běžné myšky: tlačítka, ovládací kulička, horizontální váleček - snímá pohyb do stran, vertikální váleček - snímá pohyb dopředu a dozadu, kontrolní obvody - přenášejí signál z válečků do počítačeK provozu myši je dobré mít podložku jednak usnadňuje ježdění s myškou a zabraňuje zanášení převodního mechanismu, jednak vymezuje myši životní prostor, který by nemusel být zavalen haraburdím. Podložku je lepší volit textilní, protože do sebe lépe absorbuje nečistoty, které se tak nedostanou dovnitř myšky. Na textilních podložkách sice většinou nejsou obrázky, ale různá copycentra vám na ně umístí obrázek, jaký budete chtít.

Myší hygiena

Časem začne každá myš jezdit tak nějak podivně cuká se a nejde se s ní nikam pořádně trefit. To je neklamné znamení, že potřebuje menší servis tedy vyčistit. myšmyšNež začnete myšku čistit, vypněte počítač. Potom ji otočte na záda (máte-li trackball, tak ho samozřejmě neotáčejte). Vespodu najdete kuličku (je kovová, obalená gumou). Okolo kuličky je prstýnek se zářezy a většinou i šipkami, otočte jím ve směru šipek (někdy je k otočení potřeba ostrý hrot tužky), a když prstýnek povolí, cesta ke kuličce je volná. Teď vysypte kuličku ven (najděte ji pod stolem) a pořádně omyjte vodou se saponátem je nutné, aby kulička nebyla mastná. Nyní k čištění vnitřností myšky - napřed foukněte do otvoru po kuličce a odstraňte tak volné nečistoty. Uvnitř myši jsou dvě pevná kolečka (nebo válečky) sloužící k přenosu pohybu do senzorů a jedno, které po zatlačení zajede dovnitř slouží k udržování kuličky na správném místě. Na kolečkách se vytvářejí prstence z uježděné špíny - ty je potřeba opatrně, ale razantně pinzetou odstranit. Když je špína pryč, očistěte ještě kolečka nepelichajícím hadříkem namočeným v lihu. Nakonec znovu foukněte do myšky a vysypte nečistoty, které tam napadaly. Teď stačí usadit kuličku zpět do jejího hnízda, nasadit prstýnek, otočit jím obráceně než při demontáži a po zapnutí počítače vyzkoušet, jestli už myška dobře jezdí (když tato operace nepomohla, je nejspíše myš poškozená a budete si muset pořídit novou).

Údržba silnic

Podložku pod myš je potřeba také čas od času vyčistit. Máte-li tvrdou (netextilní) podložku, stačí ji otřít vlhkým hadříkem pro udržení čistoty v myšce je potřeba tyto podložky čistit poměrně často. Textilní podložku není nutné čistit tak často, ale čas od času jí to prospěje. Stačí vzít kartáček a saponát a podložku opatrně, leč pořádně vydrbat.

KULIČKOVÝ VYNÁLEZ

Kuličkový vynálezLogitech vyvinul systém Marble Sensing Technology (citlivá kuličková technolgie), pracující na čistě optickém principu bez přítomnosti pohyblivých částí (samozřejmě kromě kuličky samotné). Kulička je pokrytá mnoha tečkami, optický senzor jich vždy několik snímá a z jejich pohybu vypočítá směr pohybu kurzoru. Celý proces probíhá tisíckrát za vteřinu. Kuličková technologie by měla být zcela odolná proti nečistotám - takže žádné čištění.

MYŠ A FORCE-FEEDBACK

MYŠ A FORCE-FEEDBACKForce-feedback (technologie zpětné vazby přenášející mechanické dění ve hře do herního ovladače) je vyhrazen především joystickům a volantům. Myšku ale velice často používáme i ve hrách proč tedy nevytvořit force-feedbackovou myš? WingMan Force Feedback Mouse je první svého druhu. Výstřel z pušky, kluzkou podlahu, schody nebo třeba jen drncnutí při přejetí z okna na okno ve Windows lze s touto myší doslova cítit. Funguje zatím jen pod Windows 98, a pokud hra nepodporuje přímo tuto myšku, můžete ji nastavit jako force-feedbackový volant nebo joystick.

Autor

Dan Přibáň Repro Multimédia Podrobný průvodce Albatros 1997 a archiv redakce